Det menar finansmarknadsminister Peter Norman (M) som anser att bankernas stora bolånemarginaler visar att marknaden fungerar dåligt.
Därför flaggar han på torsdagen för ett förslag som ska underlätta för konsumenter att lösa bundna bolån i förtid, i syfte att öka rörligheten på bankmarknaden.
Förslaget utlovas till senare i år.
Ökad transparens
Normans utspel kommer samtidigt som Finansinspektionen släpper en rapport om bankernas hantering av bolånen.
Rapporten visar att förhandlingarna kring boräntan mellan kunder och respektive bank har ökat sedan förra året.
Ökad transparens hos bankerna hjälper kunderna att bättre förhandla om bolåneräntan, enligt Finansinspektionens rapport.
–Ju mer information om bolåneräntor och ju mer transparens, desto bättre, eftersom kunderna kan våga ifrågasätta sin bank. Jag tror att det borde vara intressant för samtliga banker att redovisa och informera, säger Tomas Pousette, chefsekonom på SBAB.
Bland storbankerna är det hittills bara Swedbank och SEB som brukar redovisa finansieringskostnader för bolån. Nordea har inte börjat med samma typ av redovisningar ännu.
–Kunden ska kunna våga ifrågasätta och samtidigt kan förtroendet på bankerna öka, säger Tomas Pousette.
Förhandla om allt
Finansinspektionen påpekar även att det borde vara lika viktigt att förhandla om villkor och pris på tjänster, exempelvis kort och betaltjänster när man ska förhandla om bolån. Men förhandlingarna är individuella och ser olika ut beroende på till exempel lånesumma. Och det är fortfarande få som faktiskt lyckats att ta ner sin bolåneränta jämfört med listräntan.
–Alla kan försöka förhandla men kreditvärdigheten är olika från fall till fall, säger Tomas Pousette
Listränta
Listräntan är den räntenivå som visas på bankernas webbplats eller i tidningarnas statistik.
Listräntan skiljer sig oftast från den faktiska räntan som kunden får av sin bank.
Enligt Finansinspektionens rapport utgör listräntan en maximalnivå på hur hög räntan kan bli.