Foto: Scanpix

Norwegian-piloter varslar om storstrejk

Uppdaterad
Publicerad

Flera hundra av flygbolaget Norwegians piloter kan komma att bli uttagna i strejk.

På måndagen bröt förhandlingarna om deras löner efter en planerad omorganisation samman.

Piloternas fackförbund varslade om stridsåtgärder för samtliga 620 medlemmar, vilket innefattar Norwegian-piloter i Sverige, Norge och Danmark. Varslet träder i kraft den 31 oktober, om inte parterna lyckats enas innan dess.

– Vi är oeniga om förändringar i vissa avtal från arbetsgivaren. Bland annat handlar det om att splittra pilotföreningen från att i dag innefatta Norwegian-piloter i Sverige, Norge och Danmark till att bli tre separata organisationer. Det är en ändring som vi finner oacceptabel, säger Halvor Vatnar, ordförande för Norwegian Union, fackförbundet för bolagets piloter, till SVT.

Lugna förhandlingar

Det norska pilotfacket anser att omorganisationen försvagar medlemmarnas förhandlingsposition.

– Men det har varit lugna och seriösa förhandlingar, inga hårda ord. Arbetsgivaren har helt enkelt inte accepterat våra krav så då kommer vi med detta varsel. Förhoppningsvis lyckas vi komma överens före den 31 oktober, säger Halvor Vatnar.

I Norge går strejkvarsel till så att parterna efter två veckor kallas till medling hos riksmedlaren, och nås inte enighet efter det går facket ut i strejk.

Från arbetsgivarhåll vill man på måndagkvällen inte kommentera konflikten närmare.

– Vi har helt annan uppfattning om frågan än de har, men jag har inte tänkt gå i polemik mot dem nu. Blir det strejk drabbas resenärerna, även de svenska såklart, men det blev varsel i fjol också som blev avblåst efter medling, säger Anne-Sissel Skånvik, kommunikationsdirektör på Norwegian, till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.