Norwegian lade fram prospektet med villkoren för nyemissionen i början på maj. Foto: Johan Nilsson/TT

Norwegians svenska bolag ansöker om konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Norwegians svenska dotterbolag Norwegian Air Sweden AB har ansökt om konkurs vid Stockholms tingsrätt, rapporterar Dagens Industri. Samtidigt är Norwegians aktie handelsstoppad på Oslobörsen.

Planen var tidigare att bolaget skulle likvideras men skulder som inte kunnat regleras har tvingat bolaget till konkurs, enligt kommunikationschefen Charlotte Holmbergh Jacobsson.

– Jag kan bekräfta att vi har ansökt om konkurs i Attunda tingsrätt för Norwegian Air Sweden AB, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson till DI.

Kunderna kommer inte att påverkas, enligt Holmberg Jacobsson.

– Planen kommer att gå som vanligt, säger hon till tidningen.

Aktien handelsstoppad

Samtidigt är Norwegians aktie handelsstoppad på Oslobörsen. Det efter att bolaget före börsöppningen meddelade resultatet av nyemissionen som ger bolaget 6 miljarder norska kronor i nytt kapital. Nyemissionen var kraftigt övertecknad, enligt ett pressmeddelande.

I och med emissionen blir den norska miljardären John Fredriksen, via bolaget Geveran Trading, storägare i det krisande flygbolaget. Geveran Trading tilldelades 139,8 miljoner aktier i nyemissionen och den totala köpesumman beräknas till 875 miljoner norska kronor, enligt E24.no.

Norwegian lade fram prospektet med villkoren för nyemissionen i början på maj. Emissionen är en del av bolagets senaste krisplan för att försöka överleva pandemin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.