Foto: TT

Nu kommer bankkortet utan pin-kod

Publicerad

Ett nytt, snabbt och effektivt sätt att ta betalt har börjat införas i Sverige. Utvecklingen går mot att du som kund inte behöver ange pinkod utan bara blippar ditt bankkort. Men enkelheten gör också att kortet kan användas av andra om du tappar det.

Målet att hälften av alla transaktioner i Sverige 2017 ska ske genom att kunderna endast blippar sina bankkort utan att behöva identifiera sig, godkänna beloppet, eller ange sin pin-kod vid köp för mindre summor. De första blipp-bankkorten är redan lanserade på den Svenska marknaden av Ica banken och Danske bank. Nackdelen är om du tappar ditt bankkort, för då kan vem som helst använda det.

– Det är viktigt att kunderna förvarar sina kort på ett säkert sätt, men det gäller ju för alla våra kort. Skulle en kund få otillåtna transaktioner på sitt kort så får den personen anmäla detta till banken och så utreder vi det från fall till fall, säger, Daniel Wahlström som är affärsutvecklingsansvarig på Danske bank.

Spärras om obehörig använt

Ica-banken har redan skickat den här typen av kort till 300.000 kunder och inom kort ska samtliga 550.000 kunder få sina kort utbytta. Jan Forsell som är affärsutvecklare Ica banken säger till SVT att samma konsumenttrygghet gäller för kunderna med de nya korten.

Måste jag som kund bevisa att det inte är jag som gjort köpen för att få ersättning om någon annan handlat på mitt kort?

– Om kundens kort använts obehörigt ska det spärras och reklameras till oss på vanligt sätt, då har man rätt till ersättning från oss, säger Jan Forsell.

Systemet liknar hur vi är vana att betala för resor i kollektivtrafiken och har redan införts i en rad länder i Europa. Inför OS 2012 drev Visa på utvecklingen i kollektivtrafiken i London men även i länder som Polen, Frankrike och Tjeckien har så kallade kontaktlösa bankkortbetalningar införts i handeln.

– I Sverige kan utvecklingen gå snabbt, för infrastrukturen är i stort sett redan på plats i affärer och övriga handeln. De flesta kortterminalerna har redan installerad teknik för detta och behöver bara en uppgradering av mjukvaran, säger Bengt Nilervall på Svensk handel.

Slumpmässiga kontroller

I dagsläget finns en köpgräns på 250 kronor per köp för att kunna betala utan att ange pin-kod med den här typen av blipp-bankkort och dessutom tillkommer slumpmässiga pin-kodskontroller vid ungefär vart femte köp.

– Det här sättet att ta betalt kommer att underlätta för både affärer och kunder i och med enkelheten och snabbheten. Cirka 60 procent av alla kortköp som görs i dag i Sverige gäller i genomsnitt 200 kronor berättar Kurt Gjesten som är vd på Pan-Nordic card association.

De fyra storbankerna: Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken ligger även de i startgroparna för att erbjuda sina kunder blipp-bankkort inom ett till två år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.