Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sparprofilen Mohammed Salih förklarar varför Nvidia anses vara världens viktigaste aktie. Foto: CJ GUNTHER

Nvidia slog förväntningarna – aktien lyfte

Uppdaterad
Publicerad

Chiptillverkaren och börsjätten Nvidias delårsrapport slog marknadens förväntningar i sin senaste delårsrapport. Aktien lyfte nästan tio procent i efterhandeln på New York-börsen.

– Det är som en kollektiv utandning för marknaden. Det var väldigt nervöst inför, säger Frida Bratt, ekonom på nätbanken Nordnet.

Nvidias omsättning för fjärde kvartalet i fjol uppgick till 22,1 miljarder dollar, motsvarade 229 miljarder kronor. Det är en ökning med 265 procent jämfört med samma period året innan. Analytikernas snittprognos låg på 20,4 miljarder dollar.

Vinst per aktie landade på 5,15 dollar, att jämföra med snittprognosen 4,60 dollar per aktie. Det är tredje raka kvartalet med en tillväxt på 100 procent eller mer.

”Betyder ovanligt mycket”

Av de 22 miljarderna kom 18,4 miljarder från utrustning till datacenter, AI-industrins maskinrum.

Den så kallade bruttomarginalen – skillnaden mellan intäkterna och kostnaderna för sålda varor, dividerat med intäkterna – blev 76,7 procent. Marknaden trodde på 75,4 procent.

– Rapporten betyder ovanligt mycket för att vara från ett enskilt bolag. Det kommer från att Nvidia har blivit själva symbolen för AI-racet. Det är den hajpen som har hållit de stora techjättarna under armarna när börsen i övrigt har varit svajig, säger Frida Bratt.

Ljus framtid

Även för det innevarande kvartalet ser det ljust ut. I rapporten spås första kvartalets omsättning uppgå till 24 miljarder dollar, med två procents felmarginal. Snittprognosen låg på 21,9 miljarder dollar.

– Hade den här rapporten varit sämre än väntat, då hade det hade kunnat bli vinsthemtagningar och nervositet, säger Bratt.

Indextunga Nvidia har varit ansiktet utåt för den senaste AI-drivna techboomen på Wall Street och aktien kallades i dagarna för ”världens viktigaste” av börsmäklarna på investmentbanken Goldman Sachs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.