Ny trend på börsen – modeföretag blir till fastighetsbolag

Uppdaterad
Publicerad

Aktier med nedpressade kurser har blivit en snabbväg till börsen. Flera modebolag har ersatts på sina börsplatser av bolag med hetare verksamhet, som fastigheter. Samtidigt kan det nya bolaget komma in på börsen under mindre rigorös kontroll än vid en normal börsnotering.

Vad blev det av det svenska modeundret? Något helt annat – bland annat en biljett in på börsen i flera fall. Nu tas deras börsplatser över av helt andra verksamheter. Streetwearmärket Wesc blir nu byggbolaget Vestum.

– Anledningen till att vi köper det här bolaget som redan är noterat är att snabbare komma ut på marknaden. Det vi ser är att intresset både från potentiella bolag att köpa och från marknaden har varit extremt högt säger, Conny Ryk som är vd för Vestum till SVT.

Professor: Kan inte jämställas med traditionell börsnotering

Den här ”gör-om-mig-metoden” har applåderats av aktiemarknaden. Wesc, liksom branschkollegan Odd Molly, som blivit ett fastighetsbolag, har sett kurserna stiga. Raybased från it-världen har också belönats för att ha bytt till fastigheter.

Men ett övertagande av en börsplats med förändrad verksamhet kan inte jämställas med en traditionell börsnotering, menar professor Per Strömberg på Handels i Stockholm

– I en börsnoteringsprocess så skärskådas bolaget väldigt noga. Det är en del av noteringen, så att det är en kvalitetsstämpel på ett bolag, säger Per Strömberg.

Stockholmsbörsen: Följer upp noteringskraven

Modeverksamheten i Odd Molly har nu sålts ut och Conny Ryk, på Vestum, säger till SVT att Wesc kommer att gå samma väg.

Finansinspektionen skriver till SVT att de inte har något kontrollkrav när verksamhetsinriktningen förändras för dessa bolag. Stockholmsbörsen, Nasdaq OMX, skriver att de kontrollerar att noteringskraven fortsatt är uppfyllda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.