Foto: Fredrik Sandberg, TT/ Jonathan Bengtsson, SVT

SVT:s ekonomireporter om bostadsmarknaden i coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s ekonomireporter Alexander Norén menar att bostadsmarknadens uppgång eller fall hänger på hur länge coronaviruset håller sitt grepp om omvärlden.

– Det som avgör är hur länge pandemin förlamar ekonomin. Tillsammans med räntan, så är det jobben som påverkar bostadsmarknaden mest, säger han.

Bostadsmarknaden är redan påverkad av coronapandemin. De senaste prognoserna visar att priserna på bostäder kan sjunka med upp till 15 procent i år. Enligt Svensk mäklarstatistik sjönk bara i april bostadsrättspriserna med 1 procent på riksnivå, och antalet sålda bostadsrätter minskade dramatiskt under mars månad, enligt nya siffror från Mäklarstatistik.

Hur framtiden för bostadsmarknaden kommer att se ut är omöjligt att sia om säger SVT:s ekonomireporter Alexander Norén. Men det finns saker att tänka på om man ska köpa eller sälja i dessa tider menar han.

Coronapandemin

– Gå tillbaka till de eviga sanningarna. Försök att köpa och sälja i samma marknad för att inte hamna i rävsaxen, säger han

I klippet ovan förklarar SVT:s ekonomireporter hur coronakrisen kan påverka bostadsmarknaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet