Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads. Foto: TT

Nya medlarkontakter i byggkonflikten

Uppdaterad
Publicerad

Parterna i byggkonflikten träffar åter medlarna, skriver Byggnads på sin Facebook-sida. Enligt uppgift till TT träffar arbetsgivarna medlarna i dag.

– Vi ska träffa medlarna i dag igen. Vi vill fortsätta förhandlingarna och komma överens så fort som möjligt, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Enligt Lindholm är fackets viktigaste frågor att det ska vara ”ordning och reda”, det vill säga uppstyrning av underentreprenörsleden på byggarbetsplatserna, mångfald och jämställdhet samt villkor för lärlingarna. Att Byggnads strejk handlar om att höja lönerna mer än vad industrin fått, är en lögn från arbetsgivarsidan, enligt Johan Lindholm.

Avtalsrörelsen 2016

Femte dagen

Konflikten i byggbranschen är inne på femte dagen. Sammanlagt berörs uppemot 12.000 byggnadsarbetare av strejken som bröt ut i måndags och arbetsgivarnas lockout som i en första etapp träder i kraft den 22 april.

Hittills har läget beskrivits som låst och inga kontakter har förekommit under veckan. Men uppenbarligen har medlarna nu funnit att det är mödan värt att göra ett nytt försök att ena parterna. Byggnads träffade medlarna i går kväll och arbetsgivarna i Sveriges Byggindustrier är kallade i dag.

Byggnads har visserligen skickat hem sin stora förhandlingsdelegation, men den kan sammankallas med ett par timmars varsel om det finns ett nytt avtalsförslag att ta ställning till.

Ettårigt avtal

Parterna i industrin tecknade i månadsskiftet ett ettårigt avtal som ger löneökningar på 2,2 procent. Handelns parter följde efter med ett avtal som ger lägst 590 kronor mer i månaden.

Flera fack i byggbranschen, däribland Byggnads, ingår i en konstellation som kallas 6F som vill ha högre löneökningar än industrin.

Svenskt Näringsliv och LO har gemensamt rekommenderat alla parter på arbetsmarknaden att betrakta industriavtalet som normerande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avtalsrörelsen 2016

Mer i ämnet