Foto: TT

Nya problem för Volkswagen – stäms av Luxemburg

Uppdaterad
Publicerad

Luxemburg inleder en rättsprocess mot biljätten Volkswagen i kölvattnet av utsläppsskandalen. Beskedet kom från landets infrastrukturminister idag. Samtidigt stäms Volkswagen av ett företag i Tyskland.

Luxemburg var ett av många drabbade länder världen över när det avslöjades att Volkswagen manipulerat motorer beträffande hur mycket avgaser som släpptes ut. Enligt Luxemburg ska landets motsvarighet till Transportstyrelsen ha blivit lurade av Volkswagen då de godkänt företagets bilar på felaktiga grunder. 

Skandalen som blev känd som ”dieselgate” har kostat Volkswagen mångmiljardbelopp i skadestånd i framför allt USA.

Volkswagens utsläppsbluff

Beskedet kommer dagen efter att en tysk storkund stämmer Volkswagen. Fiskföretaget Deutsche See, som leasat 500 bilar av Volkswagen anser sig lurade.

Havererade samtal

Deutsche See manar att man valt Volkswagen eftersom bilarna ska ha varit miljövänliga. 

Fallet är det första i Europa där ett större företag valt att stämma Volkswagen. Deutsche See kräver nu 11,9 miljoner euro av Volkswagen efter att de samtal som förts mellan parterna havererat.

Volkswagen har inte kommenterat stämningen eller Luxemburgs beslut att inleda en rättsprocess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Volkswagens utsläppsbluff

Mer i ämnet