Avgifterna ska börja gälla från år 2016 och det handlar om mycket stora belopp. Foto: TT

Nya regler för elnäten – tiotals miljarder i lägre avgifter

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen skärpte i dag reglerna för elnäten i Sverige.

– Det handlar om tiotals miljarder i lägre elnätsavgifter för Sveriges elkonsumenter, säger energiminister Anna-Karin Hatt (C) till SVT.

Den största förändringen i den förordning som regeringen tog på sitt sammanträde i dag är att elnätsbolagen i framtiden ska få betala efter hur gamla deras elnät är. Så är det inte i dag, där principen är att företagen får betalt efter hur mycket det skulle kosta att ersätta elnäten. Och det har stor betydelse för gamla elnät.

– Hittills har elnätsföretagen kunnat ta betalt för elnät som är avskrivna flera gånger om. Nu skärper vi reglerna så att elnätsföretagen får betalt för de investeringar man gjort, säger energiminister Anna-Karin Hatt (C).

Elpriser Gävleborg

– Men man ska inte kunna ta ut överpriser och man ska inte kunna ta ut avgifter för nät som redan är avbetalda, säger hon.

Rör sig om 20-30 miljarder kronor

Avgifterna ska börja gälla från år 2016 och det handlar om mycket stora belopp för den period på fyra år som elnätsbolagen nu ska ansöka om hos Energimarknadsinspektionen.

Enligt myndighetens egna beräkningar rör det sig om 20-30 miljarder kronor under hela perioden och enligt näringsdepartementet handlar det om upp till 30 miljarder kronor. Energimarknadsinspektionen har länge drivit på för att få i genom denhär förändringen men frågan har varit politiskt känslig och har därför dragit ut på tiden.

Stora konsekvenser för eljättarna

Det är framför allt de stora eljättarna Vattenfall, EON och Fortum som varit motståndare till förändringen som kommer att få stora ekonomiska konsekvenser för bolagen. Som en eftergift till elnätsföretagen har regeringen därför infört en övergångsregel som gör att bolagen får betalt även för de äldsta näten under en övergångstid på tolv år.

Branschorganisationen Svensk Energi är kritisk till beslutet. Ledningen för organisationen anser att det innebär att fungerande elnät som är 60-70 år kommer att skrotas i onödan.   

– Vi tycker att det är samhällsekonomiskt olyckligt, säger Kjell Jansson som är vd för Svensk Energi. Vi tycker att det kommer att kosta samhället pengar. Det är alltid så att om man skrotar saker som kan fungera så kostar det pengar. Det är ett resursslöseri.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elpriser Gävleborg

Mer i ämnet