Foto: TT

Nytt kryphål gör att moms på kinesiska nätvaror kan kringgås

Uppdaterad
Publicerad

Postnords satsning på att alla som köper varor på internet från Kina och andra länder utanför EU ska betala svensk moms riskerar att bli ett slag i luften.
Ett svenskt företag har hittat ett kryphål i regelverket som gör att deras kunder slipper momsen och Postnords avgifter. Fler företag vill nu följa efter. 

Den första mars införde Postnord en avgift som kunde ha blivit dödsstöten för en stor del av internethandeln med Kina. För handeln med framför allt billiga produkter som hårsnoddar, mobiltelefonskal, leksaker och kläder har exploderat de senaste åren och över 100 000 paket landade varje dag på Postnords terminal vid Arlanda.

Men om man köper ett mobiltelefonskal för 40 kronor, vem har då lust att betala den nya avgiften till Postnord på 75 kronor och dessutom den svenska momsen på 10 kronor? Det har fått konsumentorganisationen Sveriges konsumenter att reagera. 

– Det är orimligt att man får betala så pass mycket för en sådan billig vara. Det är betydligt mer än vad varan i sig kostar och betydligt mer än momsen, säger Jan Bertoftsom, generalsekreterare för Sveriges konsumenter.

Sänder varorna via Holland 

Men det finns luckor i regelverket som ett svenskt företag är först med att utnyttja. För sänder de kinesiska leverantörerna varorna omvägen via Holland ska man enligt EU:s principer betala momsen där och den är noll kronor för varor där värdet understiger 22 euro. 

Sedan fraktas varorna till Sverige och på så sätt behöver kunderna inte betala den svenska momsen och Postnord avgift.  

– Det här är något som holländarna och många andra ser en möjlighet att bygga upp de här handelsvägarna från Kina till Europa genom att ha olika typer av lättnader för produkter, säger Fyndiqs vd Dinesh Nayar. 

Fler företag vill följa efter  

På Postnord är man medveten om att företag kan utnyttja den fria rörligheten inom EU.

– Vi har hela tiden sagt att vi gör bedömningen att en del av de här flödena kommer att styra om via andra europeiska länder där man följer EU:s direktiv att ta ut moms från 22 euro och inte under 22 euro, säger Postnords kommunikationsdirektör Thomas Backteman. Så det här kommer inte som en överraskning.  

Fler företag har gjort förberedelser för att följa efter det svenska företagets exempel och välja omvägen via till exempel Holland. Hur påverkas då kunden av att varan måste fraktas via ett annat land?

– I och med att det är stora volymer som kommer ut från Kina är den faktiska merkostnaden väldigt liten. Det rör sig om ett par kronor som läggs på produkt- eller fraktpriset, säger Dinesh Nayar. 

Men framför allt hoppas leverantörerna på ett helt nytt system. Förhandlingar pågår för att få fram en digital lösning som gör att kunderna betalar den svenska momsen direkt när man köper varan samt ett litet påslag till Postnord. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer