Oenighet kring lösning på bankkris

Uppdaterad
Publicerad

Av alla osäkra lån i Eurozonen finns över en tredjedel i Italien. De italienska bankernas svaga finanser leder till nervositet och oro på de finansiella marknaderna i väntan på att italienska staten och EU enas om en räddningsplan.

– Den italienska staten har sagt att de vill pumpa in skattemedel för att hjälpa bankerna, men det skulle strida mot en överenskommelse med EU. Europeiska unionen vill att fordringsägarna i första hand ska ta smällen, exempelvis aktieägare och andra investerare, säger Robert Bergqvist, chefsekonom vid SEB.

De italienska bankerna har lånat ut stora belopp till företag som i dag har stora problem – de kan varken betala räntor eller amortera, så kallade osäkra lån. Landet har, enligt Robert Bergqvist, aldrig riktigt återhämtat sig efter Lehmankraschen och den senaste stora finanskrisen.

Mängder osäkra lån

Internationella valutafonden (IMF) har gjort en uträkning på hur många osäkra och dåliga lån som finns i Eurozonen och kommit fram till att det finns osäkra lån på omkring 900 miljarder euro.

– Drygt en tredjedel av alla dessa lån, 360 miljarder euro finns i Italien, säger Robert Bergqvist.

Den europeiska centralbanken (ECB) krävde tidigare i veckan att Italiens tredje största bank, Banca Monte dei Paschi di Siena, ska minska andelen osäkra lån med 40 procent inom tre år.

Lösning på gång

Samtidigt har italienska banker det kämpigt även på grund av att räntorna är så låga.

– Låga räntorna pressar ner lönsamheten och om lönsamheten minskar blir bankerna mer sårbara.

Men trots alla problem säger Robert Bergqvist att han inte är orolig för hur det ska gå för bankerna i Italien.

– Det är positivt att både den italienska staten och EU vill lösa krisen. De ska bara komma överens om hur, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.