Analys: Oklart hälsotillstånd för Kinas ekonomi

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

En lättare influensa eller ett dödligt virus? Efter en rad dystra besked och tilltagande börsfall är ekonomerna delade i sin syn på hur allvarligt läget är för världens näst största ekonomi, Kina.

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

Flera olika slags ekonomiska temperaturmätare som nyligen publicerats visar att Kinas enorma tillverkningsindustri fortsätter att kämpa med att få sina varor sålda. Och som lök på laxen kommer ökad osäkerhet i Mellanöstern.

Självgenererad tillväxt

Även om den kinesiska regimen flaggat för att femårsplanen de nästkommande åren ska ändra fokus från den export som drivit på världsekonomin till en mer hållbar nivå som drivs av att kineserna själva köper varor och tjänster, är många oroliga för hur en sådan nedväxling påverkar ekonomin i resten av världen.

Ett vägskäl

Optimisterna pekar på en växande medelklass som kan fortsätta att driva Kinas ekonomiska under, medan kritiker ofta undrar hur stor tillväxten i den kinesiska ekonomin egentligen är bortom de siffror som regimen tillhandahåller.

Det faktum att Kinas ekonomi saktar in och inte längre slukar råvaror som stål och olja har redan påverkat både världsmarknadspriserna på råvaror negativt. Järnmalmspriset har under det senaste året gått ner 40 procent. Och både kol- och järnmalmspriset har minskat med omkring 80 procent sedan rekordnoteringarna 2008 och 2011.

Sverige påverkas

Länder som Venezuela, Ryssland, Brasilien och Australien har hittills drabbats extra hårt. I Sverige har statliga gruvföretaget LKAB fått se vinsterna förvandlas till förlust i takt med järnmalmsprisets fall. Men skulle världens näst största ekonomi kraschlanda i stället för att mjuklanda får det förstås även konsekvenser för världsekonomin, och då i sin tur svenska företag.

Samtidigt som Kinas ekonomiska framtid är alltmer osäker ter sig också omvärlden alltmer svårtydd. Efter terrordåd runt om i världen behövde inte de nervösa kinesiska småsparare, som utgör en stor del av den kinesiska aktiemarknaden, mer osäkerhet. Om det finns något som aktiemarknaden ogillar så är det otrevliga överraskningar.

Ökad osäkerhet i världen

Och det är klart att de regionala supermakterna och traditionella fienderna, Iran och Saudiarabiens allt hårdare ordkrig efter att Saudiarabien avrättat en shiitisk regimkritiker också sprider svallvågor hos investerare runt om i världen.

När de kinesiska börserna föll fritt i somras gick den kinesiska regeringen direkt in med stödåtgärder. Statliga företag uppmanades att köpa aktier, den kinesiska valutan yuan tilläts sjunka i värde och räntorna sänktes. Men från omvärldens oro är det svårt att skydda sig.

Apans år

Från och med i februari i år är det apans år enligt kinesisk astrologi. Personer som är födda under det tecknet sägs vara kreativa och uppfinningsrika, men om ett projekt går fel hjälper de inte alltid till att ställa allt till rätta. Frågan är om någon nu kan ställa allt tillrätta?

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.