Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad kan handelstullarna komma att leda till? SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén svarar på tre frågor om handelstullar. Foto: SVT/Karin Airaksinen

Öppning i EU:s hotande handelskrig med Kina

Publicerad

Inför ett hotande handelskrig har Kina och EU enats om att inleda samtal om EU:s föreslagna strafftullar på importen av elbilar.

EU-kommissionen varslade för knappt två veckor sedan om att strafftullar på upp mot 38 procent på kinesiska elbilar kan bli aktuella.

Tullarna sades kunna bli verklighet i juli, men Tyskland protesterade och varnade för handelskrig och marknadsisolering. Landets näringsminister Robert Habeck är nu i Kina, där han har försökt gjuta olja på vågorna.

Det ser ut att ha lyckats. Nu ska Kinas handelsminister Wang Wentao inleda diskussioner med EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis.

– Vi är långt från ett slutmål, men det här är åtminstone ett första steg på en lång väg, säger Habeck i Shanghai till Tagesschau.

Ser över grisköttsimport

Bakgrunden till strafftullarna är att kinesiska statssubventioner anses utgöra "ett hot om ekonomisk skada för europeiska elbilsbatteriproducenter". Habeck sade i Shanghai att han inte ser EU:s avgifter som strafftullar utan som avgifter som ska utjämna en snedvridning av konkurrensen.

Sedan uppgifterna om eventuella strafftullar kom har bilbranschen varnat för dyrare bilar, och Kina flaggade i veckan för att de inlett en utredning av importen av griskött från EU – vilket setts som ett drag i det begynnande handelskriget.

Kina har tidigare varnat för att strafftullar kan mötas av motåtgärder i form av tullar på europeiska jordbruksvaror, flygplansdelar och bilar. Kina har dessutom redan inlett utredningar av om det ska införas tullar på vissa typer av sprit från Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.