”Budgeten har historiskt svagt stöd”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen tänker satsa 74 miljarder kronor på reformer och investeringar. Men oppositionen är kritisk och att få tillräckligt stöd i riksdagen kan bli svårt.

– Sannolikheten att de får igenom budgetpropositionen bedömer jag kanske som 50/50, säger SD:s Oscar Sjöstedt.

Torsdagens presentation av förutsättningarna inför höstens budget har fått flera ekonomiskpolitiska talespersoner att reagera.

Moderaternas Elisabeth Svantesson är en av dem. Hon uttrycker viss tveksamhet kring beskedet om ett reformutrymme på 74 miljarder kronor, när Konjunkturinstitutet sagt cirka 40 miljarder.

– Det känns lite grann som att det är för att möta Centerpartiets och Vänsterns behov, kanske mer än Sveriges behov. Men också för att få med sina egna ledighetsveckor och bidragshöjningar, säger Svantesson.

”Ett parti i trotsåldern”

För att regeringen ska få igenom budgeten krävs stöd från både Vänsterpartiet och Centern, men ett krav från C är att budgeten inte får förhandlas med V.

– Man får beklaga att Centerpartiet beter sig som ett parti i trotsåldern. Hade de kunnat ta ansvar hade vi suttit vid ett förhandlingsbord och jobbat för att få fram en budget som innehåller reformer som vi båda hade kunnat stå bakom. Nu har vi tvingats lägga fram våra reformkrav i offentlighetens ljus, säger V:s ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson.

Hon kan i nuläget inte ge besked om huruvida partiet kommer att ställa sig bakom regeringens budget.

– Vi måste få se en helhet. Det är väldigt svårt att gissa, en budget är ju rätt omfattande. Den kan vara på flera tusen sidor. Vårt utgångsläge är att vi röstar på vår egen budget, säger Andersson.

Lägger fram egen budget

Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt säger att han ”något mer bekymrad” än finansministern Magdalena Andersson (S).

– I EU som helhet minskar arbetslösheten, men i Sverige ökar den. Samtidigt har vi en cementkris och en energikris. Båda de här sakerna riskerar att slå oerhört hårt mot svenska jobb framöver.

Sjöstedt bedömer regeringens chanser att få igenom budgetpropositionen som ungefär 50/50, och säger att partiet kommer att lägga fram en egen budget.

– För Sverigedemokraternas del är vi inte främmande för att fälla en budgetproposition, det har vi ju gjort ett par gånger tidigare, säger han.

Moderaternas Elisabeth Svantesson förbryllas också över hur S och MP ska få stöd i riksdagen.

– Här har vi en finansminister som ska lägga en budget på riksdagens bord som vi inte vet om den kommer att gå igenom. Den har historiskt svagt stöd. Och hon gav inga besked om hur hon ska få igenom den i riksdagen, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.