Marmorstein om regeringens svåra balansgång: ”Blir verkligen inte lätt”

Publicerad

Får inte statsminister Stefan Löfven (S) stöd för sin budget i höst avgår han återigen som statsminister. Men få tillräckligt stöd i riksdagen kan bli svårt, menar SVT:s politiska kommentator.

– De måste lägga en budget som faller både V och C på läppen, säger Elisabeth Marmorstein.

På torsdagen samlas regeringen på statsministerns sommarresidens Harpsund för budgetöverläggningar. Att få igenom en budget blir, på grund av det parlamentariska läget, inte lätt, enligt Elisabeth Marmorstein.

– Kruxet för regeringen är att de sannolikt behöver stöd från både Vänsterpartiet och Centerpartiet, och det måste de få utan regelrätta förhandlingar. De får i stället lyssna in partiernas krav och lägga en budget som faller både V och C på läppen, säger hon.

”Tror prislappen blir hög”

Inte helt lätt, eftersom V och C står långt ifrån varandra i den ekonomiska politiken. Vänsterpartiet har satt upp fyra krav för att rösta på budgeten, medan Centerpartiet bland annat har krävt att regeringen lägger fram förslag om uppluckrat strandskydd och skogsreformer.

– Inte ens Vänsterpartiet tror att regeringen kommer uppfylla hela listan, frågan är hur mycket V måste få för att kunna kalla det en seger. Jag tror att prislappen blir hög, säger Elisabeth Marmorstein som också framhåller att Vänsterpartiets krav har stort stöd bland S-väljare.

Regeringen har dock en oväntad fördel när budgeten ska tas fram, menar Elisabeth Marmorstein.

– Ekonomin går förvånansvärt bra, det ökar utrymmet för ofinansierade reformer och möjlighet att göra både V och C nöjda.

Finansministern favorit att ta över

Magdalena Andersson uttalade sig under onsdagen om höstens partiledarval, men gav inget tydligt svar på om hon skulle tacka ja ifall hon fick frågan att leda Socialdemokraterna. Elisabeth Marmorstein tolkar Anderssons uttalanden som att hon inte stänger dörren för uppdraget.

– Om hon verkligen inte hade velat så hade hon kunnat säga nej. Hon förstår också att det här tolkas som att hon står till förfogande.

Klockan 15 håller finansminister Magdalena Andersson (S) en pressträff om det ekonomiska läget. SVT sänder direkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.