Frågorna om strand och skog splittrar Centerpartiet och Miljöpartiet. Foto: TT

Därför är C och MP oense om skog och strand

Uppdaterad
Publicerad

När Annie Lööf (C) meddelade att hon är redo att släppa igenom Stefan Löfven som statsminister lyfter hon också krav om bland annat skogsägande och strandskydd – men då sa Märta Stenevi (MP) stopp. Här är de gröna frågorna som splittrar C och MP.

Centerpartiet och Miljöpartiet står politiskt långt ifrån varandra när det kommer till frågan om hur natur och landsbygd ska utformas. Annie Lööf säger att kraven handlar om att fullfölja januariavtalet – Men Miljöpartiet menar att Centerpartiet nu går längre än vad som tidigare varit överenskommet.

Skogen

I slutet av 2020 presenterades en skogsutredning där man tittat närmare på äganderätten, former för skydd och naturvård i skogen. Utredningen innehåller ett 50-tal förslag där man har försök balansera kraven på mer skyddad skog och mer frivillighet för ägaren. Men utredningen fick mycket kritik.

MP: Skydda mer skog

Miljöpartiet vill gå längre än förslagen om skyddad skog som presenteras i utredningen.

– Det är ett bra förslag men vi kan inte stanna där, vi behöver gå längre och skydda skog i fler delar av landet, sa Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi till Dagens Nyheter.

C: Stärk äganderätten

Men Centerpartiet håller inte med. De vill snarare främja skogsbrukets produktion och menar att stora delar av skogen redan är belagd med brukandeförbud.

– Vi kan inte ha det så att man tar mark från markägare utan att ersätta dem. Redan idag är en tredjedel av alla marker belagda med brukandeförbud, säger Peter Helander (C) till SVT.

Stranden

Även frågan om strandskyddslagstiftningen har genomgått en utredning tillsatt av regeringen. Strandskyddet gäller i hela landet och vid alla kuster, sjöar och vattendrag.

Hjälper strandskyddet till att bevara den biologiska mångfalden eller är det ett hinder för landsbygdens utveckling?

C: Lätta på strandskyddet

Centerpartiet vill avskaffa det generella strandskyddet och vill istället att kommunerna ska få större ansvar för att peka ut särskilt skyddsvärda områden. De vill öppna för möjligheten att bygga strandnära och menar att man på så vis kan utveckla landsbygden.

– Ett reformerat strandskydd gör det enklare att bo och leva i hela landet, sa Annie Lööf, Centerpartiets partiledare under måndagens presskonferens.

MP: Skärp strandskyddet

Miljöpartiet menar däremot att ett försvagat strandskydd inte gynnar glesbygden utan snarare hotar naturvärdena i havet.

– Vi måste stå upp för allemansrätten och det oerhört viktiga skyddet av naturen så att inte våra barn och barnbarn står inför en situation där vi har utrotat många arter som inte går att återställa, säger Märta Stenevi (MP).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.