Kristersson om Lööfs uttalande: ”En ren felaktighet”

Uppdaterad
Publicerad

Annie Lööfs uttalande om att Ulf Kristersson inte har kontaktat henne för ett samtal om regeringsbildning stämmer inte, enligt Kristersson själv.

– Det där är en ren felaktighet, jag kontaktade henne omedelbart efter att regeringen hade fallit, säger han.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tog kontakt med Centerpartiets partiledare Annie Lööf redan innan han påbörjat sonderingsuppdraget. Det beskedet gav han i onsdagens Morgonstudion.

– Jag gjorde precis det man måste göra, jag ställde de kontrollfrågor man måste ställa, säger han.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Det var förra veckan som Annie Lööf uttalade sig om att Ulf Kristersson inte hade kontaktat henne. På Twitter skrev hon följande:

”Centerpartiet ser gärna samarbeten i mitten med de andra allianspartierna och nuvarande regeringspartier. Jag är förvånad över att Ulf Kristersson inte ens tagit kontakt med mig under sitt sonderingsuppdrag för att hitta möjliga vägar framåt. Så mycket för ”samtala med alla”.

Men enligt Ulf Kristersson ska alltså ett samtal ha skett, på hans initiativ.

– Det landade i den helt kristallklara slutsatsen att de inte på något vis tänkte medverka i en regeringsbildning som hade någon kontakt med Sverigedemokraterna, säger han.

Enligt Kristersson var svaret väntat.

– Jag trodde inget annat men jag fick det också bekräftat. Centerpartiet är nu ett pålitligt stödparti till Socialdemokraterna, säger han.

Rådström Baastads känga till Kristersson

Ulf Kristersson lyckades inte med förra veckans sonderingsuppdrag med att bilda att en regering. Nu ger Lena Rådström Baastad, Socialdemokraternas partisekreterare, en känga till moderatledarens försök.

– Ulf Kristersson kastade in handduken efter två dagar. Det är lätt att springa runt i två år och säga ”jag är redo att ta över när som helst”, men väljarna har ju röstat en gång 2018. Det är samma riksdag i dag som det var då, och då fick inte Kristersson förtroendet, säger Lena Rådström Baastad.

Klockan 14.00 ska talmannens förslag till ny statsminister prövas i riksdagen.

– Stefan Löfven och Socialdemokraterna är beredda att ta det här ansvaret, säger Rådström Baastad.

Samtidigt menar hon att man inte kan vara helt säker på att Löfven blir statsminister.

– Stefan Löfven har haft ett sonderingsuppdrag, men vi kan aldrig veta säkert förrän riksdagen har röstat, säger hon.

Vad gör ni om Stefan Löfven överraskade nog inte blir accepterad som statsminister?

– Ja då gå ju frågan till talmannen igen, säger Lena Rådström Baastad.

SVT  har sökt Centerpartiet för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Mer i ämnet