Damberg övertygad om lösning i skogs- och strandbråket

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas och Stefan Löfvens nästa huvudvärk är hur man ska kunna ena Centerpartiet och Miljöpartiet i den konflikt som blossat upp om skog och strand.

– Jag är helt övertygad om att det går att lösa ut de här frågorna om alla parter gör sitt yttersta, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) i Aktuellt.

Det finns en färdig uppgörelse mellan regeringen och Centerpartiet om ett uppluckrat strandskydd och en stärkt äganderätt för privata skogsägare. Det menar åtminstone Centerpartiet som röstade gult till Löfven i statsministeromröstningen på onsdagen under de förutsättningarna. Regeringspartiet Miljöpartiet sätter sig tvärt emot den verklighetsbeskrivningen.

När inrikesminister Mikael Damberg (S) får frågan i Aktuellt om vem som egentligen har rätt svarar han:

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

– Socialdemokraterna har varit tydliga med att om har vi uppgörelse rmed andra partier så hedrar vi dem. Det gäller även med Centerpartiet i det här läget naturligtvis. Tar man i hand med Socialdemokraterna så gäller det.

– Det är ingen hemlighet att det funnits olika intressen i de här stora frågorna som har olika perspektiv, inte minst stad och land, miljöhänsyn och andra ekonomiska hänsyn. Jag är helt övertygad om att det går att lösa ut de här frågorna om alla parter gör sitt yttersta, säger Damberg.

”Miljöpartiet vill vara med och driva omställningen”

Att lyckas ena C och MP inför höstens budgetomröstning i riksdagen är en av de viktigaste frågorna för Socialdemokraterna framöver eftersom stöd från båda partierna krävs för att få igenom budgeten.

– Miljöpartiet har enormt stora intressen att vara med och driva den gröna omställningen av Sverige. I höst kommer vi behöva lägga en budget som innebär en återstart av svensk ekonomi, fokus på jobben, välfärden och trygghetssatsningar. De intressena förenar många av de partier som i dag säger att Stefan Löfven bör vara statsminister, säger Damberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Mer i ämnet