Amineh Kakabavehs besked: Jag släpper fram Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh skulle på egen hand kunna stoppa Stefan Löfven (S) från att bli statsminister. Hon har hittills inte velat avslöja hur hon kommer rösta – men efter ett möte med S ger hon nu ett tydligt besked.

– Jag kommer att släppa fram Stefan Löfven, säger Kakabaveh till SVT Nyheter.

Amineh Kakabaveh, tidigare V-ledamot, har tidigare framfört en rad krav som hon vill att S uppfyller för att hon ska ge Löfven sitt stöd i onsdagens statsministeromröstning.

På tisdagseftermiddagen träffade hon justitieminister Morgan Johansson (S) för att diskutera hennes krav. När SVT Nyheter träffade Kakabaveh efter mötet hade hon bestämt sig för att släppa fram Löfven.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

– Vi har kommit överens om nio punkter som jag är nöjd med och Sverige behöver en regering. Vi är i en kaossituation och många vill gå på semester, säger hon.

Johansson (S): ”Ett väldigt bra samtal”

Mandatfördelningen mellan blocken är extremt jämn och Kakabaveh skulle i princip ensam kunna sätta stopp för Stefan Löfven som statsminister. Därför har många väntat på hennes besked.

– Jag är inte nöjd med allt S gör men jag hoppas det blir bättre nu när de inte förhåller sig till januariavtalet, säger hon.

Justitieminister Morgan Johansson (S) beskriver mötet med Kakabaveh för ”ett väldigt bra samtal”. Han säger att de pratade om bland annat jämlikhetspolitik, resurser till kommuner och regioner och välfärdsfrågor.

– Vi behöver ordning och reda och vi behöver ha en regering på plats, säger han.

”Kan inte sitta med armarna i kors”

På frågan om Socialdemokraterna verkligen ska förhandla med en politisk vilde svarar Morgan Johansson så här:

– Vi är i ett läge i svensk politik då alla verkligen måste anstränga sig och göra vad vi kan för att hitta lösningar. Då kan man inte sitta med armarna i kors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Mer i ämnet