C-ledaren Annie Lööf (C) uppger att Centerpartiet kommer att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Foto: Christine Olsson / Stefan Jerrevång/ TT

Annie Lööf: Vi släpper fram Stefan Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet är redo att trycka gult för Stefan Löfven i utbyte mot en rad reformer, meddelar Annie Lööf (C) under måndagens presskonferens. Men Centerpartiet kommer lägga en egen budget och rösta på den.

Under måndag förmiddag har Centerpartiet haft förtroenderåd om vilken väg partiet ska välja i den nya regeringsbildningen.

– Vi är beredda att trycka gult för en S- och MP-regering i utbyte mot att vi utför reformer för en stärkt äganderätt, friare arbetsmarknad och reformerat strandskydd, säger Annie Lööf.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Samtidigt går partiet i opposition och lägger en egen budget i höst.

– Vi kommer lägga vår egen budgetmotion i höst, regeringen behöver ta ansvar för att få igenom sin budget i riksdagen och jag utgår från att man är lyhörd för vad flera partier anser, säger hon.

Miljöpartiet säger nej

Annie Lööf säger att man inte kommer acceptera en budget där Vänsterpartiet varit med i förhandlingen och Miljöpartiet har sagt nej till reformerna som Centerpartiet kräver.

Språkröret Märta Stenevi (mp) säger till SVT att anledningen är Centerns krav på strandskyddet och skogen.

– Det skulle innebära att vi i regeringen inte kan driva vidare utifrån våra förslag som har lagts fram i skogsutredningen och utredningen om strandskydd. De skrivningar som är föreslagna går mycket längre än vi är beredda att gå, säger hon.

”Högst väntat”

Nu behöver Löfven både få Centerpartiet och Miljöpartiet att komma överens och få till en budget som accepteras av både Centerpartiet och Vänsterpartiet.

– Det här var högst förväntat. Man kom överens med regeringen i helgen om den här lösningen. Men sådant här är aldrig klart förrän det är klart och Miljöpartiet verkar säga nej i det här läget, säger Elisabeth Marmorstein, inrikespolitisk kommentator.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Mer i ämnet