”Medlemmarna ska få säga sitt”, säger storfavoriten Magdalena Andersson (S). Foto: TT

Andersson pekas ut som nästa partiledare: ”Medlemmarna ska säga sitt”

Uppdaterad
Publicerad

Av många bedömare ses hon som Stefan Löfvens efterträdare. Nu uttalar sig finansminister Magdalena Andersson för första gången om sin inställning till att bli partiledare för Socialdemokraterna – och hon säger inte nej.

Efter Socialdemokraternas verkställande utskott på onsdagen kommenterade Magdalena Andersson Stefan Löfvens besked om att han avgår.

– Nu inleds en process där partimedlemmarna har möjlighet att säga sitt och valberedningen kommer att börja arbeta. Själv är jag just nu väldigt fokuserad på den budget som vi ska presentera för Sveriges riksdag, säger Magdalena Andersson.

På frågan om det är viktigt att den som blir nya ledare för Socialdemokraterna är en kvinna svarar Andersson:

– Vad vi som parti ska ha för profil på den som blir ny partiledare är en fråga som kommer diskuteras i valberedningen och naturligtvis även om de ringer runt till oss i VU.

”Precis meddelat”

Andersson som nu innehar rollen som finansminister vill inte kommentera sin egen inställning till att ta över efter att Löfven avgår i höst.

Elisabeth Marmorstein, inrikespolitisk kommentator för SVT, anser att Andersson svarar helt enligt förväntan.

– Hon håller dörren öppen. Att säga att nu är det upp till medlemmarna kan ju tolkas som att hon vill, men man ska inte lägga in för mycket i ett sådant här icke-svar heller.

Marmorstein fortsätter med att det också handlar om att inte förekomma valberedningens arbete. Det finns en förväntan inom partiet och den som vill bli partiledare bör nog leva upp till den.

Om hon verkligen inte vill efterträda hade hon kunnat säga nej tydligt redan nu med tanke på att valberedningen har bett om att få in namn, säger inrikespolitiska kommentatorn.

– Att göra som Göran Persson och först säga nej för att sedan säga ja tror jag inte ligger i korten för någon av de möjliga kandidaterna.

Troliga valet – enligt experter och väljare

Det var under sitt sommartal i söndags som Stefan Löfven meddelade att han kommer att avgå efter tio år som partiledare och sju som statsminister. Hans efterträdare kommer att väljas på Socialdemokraternas kongress i höst.

Enligt experter är Magdalena Andersson den mest troliga kandidaten till uppdraget. Hon har också stöd i väljarna. Enligt en undersökning av SVT/Novus vill varannan S-väljare se finansministern som nästa socialdemokratiska partiledare. Minst stöd har Andersson bland de yngre väljarna och inom LO.

Övriga potentiella kandidater som nämns är socialminister Lena Hallengren, inrikesminister Mikael Damberg och energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman. Hallengren är den minister bland S-väljarna som har näst mest stöd på 13 procent, att jämföra med Andersson som har stöd bland 48 procent av s-väljarna.

37 procent av sympatisörerna tycker att det är viktigt att nästa socialdemokratiska partiledare blir en kvinna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.