Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT/Novus: Varannan S-väljare vill se Magdalena Andersson ta över Foto: Jessica Gow, TT

SVT/Novus: S-väljare vill se Magdalena Andersson ta över

Uppdaterad
Publicerad

Förhandsfavorit bland experterna – och bland de egna väljarna.

Nästan häften av S-väljarna vill se finansminister Magdalena Andersson ta över som ny partiledare för Socialdemokraterna, enligt en färsk undersökning från SVT/Novus.

Det dröjde inte länge efter statsminister Stefan Löfvens avgångsbesked i söndags innan diskussionerna tog fart om vem som ska ta över i Socialdemokraterna. Lika snabbt lyftes en storfavorit fram – finansminister Magdalena Andersson (S).

Och även bland de egna väljarna är finansministern förstavalet, visar nu en undersökning från SVT/Novus.

På frågan om vem de vill se som ny partiledare svarar nästan häften, 48 procent, av de tillfrågade Magdalena Andersson.

– Det är tydligt att man tycker att Andersson är den bästa efterträdaren, även om siffrorna till viss del kan vara en reaktion på att hon målats upp som det uttalade önskemålet, säger Torbjörn Sjöström, som är vd för Novus.

Svagare bland yngre

Magdalena Andersson är det populäraste alternativet hos alla undergrupper, men på vissa håll är stödet för finansministern inte lika stort. Bland de yngre väljarna och inom LO är valet av Andersson inte lika tydligt.

– Det är en intressant att hon är som svagast bland de yngre. Så det kan bli en utmaning om hon inte går hem hos dem i samma omfattning då S tappat väljare bland yngre. Detsamma gäller ju för tappet inom LO, säger Torbjörn Sjöström.

Tvåa på frågan om vem ska bör ta över partiledarposten kommer socialminister Lena Hallengren med 13 procent, på tredje plats inrikesminister Mikael Damberg på 8 procent och på fjärdeplats energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman på 5 procent.

Inte avgörande med kvinna

Sedan Stefan Löfvens meddelade sin avgång har kraven på att hans efterträdare ska vara en kvinna hörts från flera håll. Men bland S-väljarna är kravet inte lika tydligt.

En majoritet, 54 procent, anser att det inte är viktigt att nästa partiledare blir en kvinna – 37 procent av sympatisörerna svarar att det är viktigt.

– De flesta anser att Magdalena Andersson är mest kompetent av kandidaterna, könet är inte det viktiga, säger Torbjörn Sjöström.

Fråga: Vem av följande vill du helst se som partiledare?

Magdalena Andersson 48 %

Mikael Damberg 8 %

Anders Ygeman 5 %

Lena Hallengren 13 %

Morgan Johansson 0

Eva Nordmark 1 %

Ardalan Shekarabi 2 %

Ylva Johansson 1 %

Karl Petter Thorvaldsson 1 %

Annika Strandhäll 4 %

Ibrahim Baylan 0 %

Peter Hultqvist 1 %

Annan kandidat, nämligen: 1 %

Vet ej 14 %

Det är 1003 slumpmässigt utvalda personer som uppgett att de röstat på S i valet 2018 och har svarat i undersökningen i åldern 18-79 år under perioden 23-24 augusti 2021. Undersökningen har genomförts i Novus slumpmässigt rekryterade panel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer