Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är hela intervjun som SVT gjorde med statsministern på söndagen då beskedet kom om hans avgång. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stefan Löfven till SVT: Därför avgår jag som statsminister

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven har varit partiledare i nästan tio år och statsminister i sju. I en intervju med SVT:s Agenda berättar han om varför han bestämt sig för att avgå.

– Det är bättre för partiet, säger han.

Efter att ha pratat om välfärd, klimat och gängkriminalitet avslutade statsminister Stefan Löfven (S) sitt sommartal på söndagen med det för många överraskande beskedet att han kommer att avgå som partiledare och statsminister i höst.

– Det är ärligare för väljarna att i valrörelsen nästa år kunna säga att vi har den här partiordföranden och den personen kommer att vara statsministerkandidat. Den personen kommer kunna leda partiet och landet under en lång tid, säger Löfven till SVT:s Agenda.

Han har vid flera tillfällen fått frågan om hur länge han planerar att sitta kvar som partiledare. När han pressas om varför avgångsbeskedet dröjt säger han:

– Svaret på den frågan är digitalt. Du kan inte sitta och filosofera om kanske, eventuellt, utan måste ha bestämt dig på riktigt och sedan ge ett besked.

Lämnar före budgetomröstningen

Enligt Löfven tog han det slutgiltiga beslutet att avgå i slutet av sommaren.

– Det är inte lätt, men det är rätt, säger Löfven.

Statsministern lämnar i början av november. Kort senare ska det röstas om budgeten i riksdagen – vilket på förhand sett kan bli en utmaning efter att Liberalerna lämnat januarisamarbetet.

Vad är din roll där?

– Då har jag lämnat. Från den stund jag har lämnat som partiordförande och statsminister då är det någon annan som har det uppdraget. Då är det någon annan som ska leda det arbetet.

”Finns inget jättebra tillfälle”

Lämpar du över allt det här till din efterträdare?

– Nej, vi arbetar stenhårt med det. Vi kommer lägga en budget på riksdagens bord långt före det.

Han fortsätter:

– Det arbetet pågår, det operativa arbetet leds av Magdalena Andersson. Det är ju regeringen som gör en budget så den kommer långt tidigare på riksdagens bord.

Men ni vete inte då om det faktiskt är så att både C och V kommer rösta för budgeten vilket behövs?

– Ja, men så hade det varit oavsett vem som är statsminister.

– Det kommer aldrig finnas något rätt och jättebra tillfällen. Nästa gång är det något annat som är på bordet, någon annan svårighet, något annat problem. Men det här är naturligt för partiet samlas för kongress, det är kongressen som utser partiordförande och det finns gott om tid för nästa partiordförande inför nästa valrörelse, säger Stefan Löfven.

Du kan se hela Agendas intervju med Stefan Löfven i SVT2 och på webben klockan 21.15 ikväll.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Stefan Löfven lämnar beskedet om sin avgång. Foto: Henrik Montgomery/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer