Stefan Löfven avgår som statsminister i höst

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven kommer att avgå som partiledare och statsminister i höst. Det meddelade han under sitt sommartal på söndagen.

– Det är inte lätt, men rätt. Det är det viktigaste, säger Löfven.

Från Runö i Åkersberga bekräftade Stefan Löfven (S) att han avgår som både partiordförande och statsminister.

– I nästa års valrörelse så kommer Socialdemokraterna att ledas av någon annan än mig, säger Löfven i samband med sitt sommartal på söndagsförmiddagen.

Han fortsätter:

– Jag har meddelat partiets verkställande utskott och valberedningens ordförande att jag vill lämna uppdraget som partiordförande på partikongressen i november och därefter också be om att bli entledigad som statsminister.

Löfven berättade att han tidigare varit inställd på att fortsätta en mandatperiod till, men att beslutet att avgå mognat fram under en tid.

 – Jag har snart varit partiordförande under tio år, statsminister under sju. Det har varit fantastiska år. Jag har haft fokus på att oförtrutet göra det bästa för Sverige och alla som lever i vårt fantastiska land.

– Men allt har ett slut och jag vill ge min efterträdare de allra bästa förutsättningarna, säger Löfven.

”Lite vemod också”

Vid en pressträff efter sommartalet förklarade Löfven sitt besked med att det bästa för partiet är att ha en ordförande som människor vet kommer att stanna en lång tid framöver, som hinner förbereda sig inför nästa val.

– Det är inte lätt, men rätt. Det är det viktigaste. Vad är bäst för partiet? Vad är bäst för landet? Vad ger jag min efterträdare för förutsättningar? Det är det som vägleder mig och därför har jag kommit hit. Men det är klart, jag ska inte sticka under stolen med att det är lite vemod också, säger han.

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad delar bedömningen att det är rätt tid att utse en ny partiledare i höst, men är också övertygad om att Löfven inte kommer att sänka tempot förrän hans efterträdaren är utnämnd.

– Det går inte att nog betona hur viktig Stefan Löfven är och har varit för vårt parti och för Sverige som land, säger Rådström Baastad.

Valberedningen sammanträder

Ordförande för partiets valberedning Elvy Söderström meddelade på samma pressträff att valberedningen ska sammanträda så fort som möjligt.

En ny partiordförande ska sedan väljas på partikongressen den 3-7 november i Göteborg. Denna person måste därefter godkännas som statsminister av riksdagen för att efterträda Löfven som regeringschef.

Senare under söndagen höll socialdemokraterna ett extra partistryrelsemöte.

Se sommartalet och när statsminister Stefan Löfven meddelar sin avgång i sin helhet här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.