Flera partiledare och språkrör kommenterar statsministerns avgång på sociala medier. Foto: Stina Stjernkvist/Erik Simander/Stefan Jerrevång/ TT

Så reagerar partiledarna på Stefan Löfvens avgång

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven avgår som statsminister i höst. Reaktionerna från såväl partikollegor som andra partiledare lät inte vänta på sig efter beskedet.

”Jag har alltid respekterat Stefan Löfven som partiledarkollega”, säger Ulf Kristersson (M) i ett sms till SVT Nyheter.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kommenterar beskedet så här:

”Jag har alltid respekterat Stefan Löfven som partiledarkollega. Vi gör väldigt olika analyser av hur samhällsproblemen ser ut och vad Sverige behöver. Men jag har aldrig betvivlat hans goda intentioner och hans vilja att göra det som är bra för Sverige. Jag tror det är viktigt att kunna skilja på sak och person. Tack för dessa gemensamma år i svensk politik.”

Busch: ”Förtjänar ett stort tack”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har uttalat sig på Twitter.

”Politiker som Löfven som arbetat hårt och velat väl förtjänar ett stort tack. KD fortsätter oförtrutet arbeta för en ny regering, oavsett vem som nu tar över S. Uppenbart att socialdemokratin helt saknar förmågan att lösa de problem Sverige står inför. Sverige förtjänar bättre”, skriver hon.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf tackar för ett gott samarbete.

”Stort tack för dina insatser som statsminister och för de samtal, förhandlingar och debatter vi har haft genom åren! Din personlighet och ditt lyhörda ledarskap har varit avgörande för att vi har haft ett bra och respektfullt samarbete”, skriver hon på Twitter.

Märta Stenevi, Miljöpartiets språkrör skriver på Facebook:

”Tack Stefan för dessa år av gott regeringssamarbete. Tillsammans har våra partier lett Sveriges första rödgröna regering, och tagit viktiga steg för klimat, jämställdhet och trygghet. Jag önskar dig all lycka till framåt.”

Per Bolund, vice statsminister och språkrör i Miljöpartiet, tackar också Löfven för ett starkt ledarskap och gott samarbete i ett inlägg på Twitter.

Dadgostar: ”Uppskattar hans vänlighet”

Nyamko Sabuni, Libralernas partiledare skriver på Instagram:

”Stefan Löfven har varit en statsminister som står för sitt ord. Få saker förenar oss – desto viktigare därför att jag alltid upplevt att en överenskommelse med honom är en överenskommelse som gäller. Som person har jag alltid uppfattat honom som ödmjuk, sympatisk och pålitlig. Hans regeringstid har präglats av stora prövningar politiskt likväl som för samhället. Jag förstår att Stefan Löfven nu vill göra annat och önskar honom all lycka till framåt.”

Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiets partiledare skriver på Twitter:

”Stefan Löfven har varit statsminister i Sverige under en svår tid. En jordnära person förankrad i den svenska arbetarrörelsen. Jag uppskattar hans vänlighet, rakhet och genuina engagemang. Lycka till med nästa kapitel i ditt liv”, skriver hon.

Åkesson: ”Inte någon större skillnad för Sverige”

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, har publicerat ett längre inlägg på Facebook, där han bland annat skriver att Löfven har företrätt sitt parti och dess politik under en lång tid och tidvis under väldigt svåra omständigheter.

”Det kommer att ta lång tid att läka de djupa sår som regeringens många totala misslyckanden har rivit upp i vårt samhälle. Stefan Löfvens aviserade avgång innebär dock, tyvärr, inte någon större skillnad för Sverige, åtminstone inte på kort sikt.”

Flera partikollegor har tackat av sin partiledare och hyllat honom för hans insatser, bland annat utrikesminister Ann Linde.

”Dina omfattande kunskaper om globala frågor och internationell solidaritet och ditt exemplariska ledarskap kommer att saknas i Sverige och globalt”, skriver hon på Twitter.

LO:s ordförande Susanna Gideonsson säger till TT att hon är överraskad men har full respekt för Löfvens beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.