Efter Stefan Löfvens avgångsbesked så kan ett tidigare val val stå runt knuten, menar statsvetaren Jonas Hinnfors. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det händer efter att Stefan Löfven avgår – kan bli val tidigare än väntat

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfvens beslut att avgå som partiordförande för Socialdemokraterna innebär att Sverige står utan både statsminister och regering om ett par månader. Mot bakgrund av det svåra parlamentariska läget innebär det att också att ett nyval kan stå inför dörren. 

- Med en ny statsministeromröstning tvingas ju övriga partier aktivt ta ställning igen till regeringen/statsministern, vilket potentiellt kan mobilisera grupper i partierna som vill avbryta toleransen av S/MP-regeringen, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Att statsminister Stefan Löfven meddelat att han avgår som partiordförande i samband med Socialdemokraternas partikongress i november innebär inte bara att Socialdemokraterna kommer att få en ny partiordförande, utan även att det blir en ny statsministeromröstning i riksdagen.  

Läget är då detsamma som efter valet 2018 och under regeringskrisen innan sommaren: för att en statsminister ska kunna väljas krävs att en majoritet av riksdagsledamöterna inte röstar nej till den nya statsministerkandidaten. Något som hittills inte varit det lättaste eftersom Socialdemokraterna och dess samarbetspartier inte har en egen majoritet i riksdagen.  

– När Stefan Löfven avgår som statsminister ska talmannen entlediga övriga statsråd. Vi är då precis där vi var i somras med samma parlamentariska grundsituation. Talmannen ska hålla talmansrundor och försöka komma fram till ett namn som talmannen tror kommer att klara riksdagens omröstning. Om inte talmannen lyckas få fram ett sådant namn från socialdemokraterna så kommer han att välja någon annan, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. 

Nya förhandlingsmöjligheter för V och C

För exempelvis Vänsterpartiet och Centerpartiets del, som Socialdemokraterna troligen behöver få med sig för att en socialdemokratisk statsminister ska kunna väljas, innebär detta nya förhandlingsmöjligheter.  

En ytterligare aspekt som krånglar till det för den som väljs är att det fortfarande är mycket oklart hur regeringen ska få igenom en budget under hösten. Sedan Liberalerna och Centerpartiet lämnat januariavtalet är det nämligen långt ifrån säkert att Socialdemokraterna och Miljöpartiet får igenom sin budget.

För att vara helt säkra på det skulle det krävas att både Centerpartiet och Vänsterpartiet röstar på regeringens budget i stället för på sina egna, vilket är allt annat än självklart. Inte minst då Centerpartiet sagt att de inte kommer att rösta på en budget som är förhandlad med Vänsterpartiet och Vänsterpartiet sagt att de inte kommer att rösta på en budget de inte fått något inflytande i. 

En ekvation som inte går ihop.

Kan leda till nyval

- Med en ny statsministeromröstning tvingas ju övriga partier aktivt ta ställning igen till regeringen/statsministern, vilket potentiellt kan mobilisera grupper i partierna som vill avbryta toleransen av S/MP-regeringen. I och för sig är ju det grundläggande parlamentariska läget detsamma i november som nu, men däremellan är det en komplicerad budgetförhandling som kan sätta i gång mycket i partierna, säger Jonas Hinnfors.  

Om en ny statsminister inte kan röstas fram i riksdagen går Sverige mot nyval, beroende på hur lång tid processen tar. Totalt har riksdagen fyra försök på sig att rösta fram en ny statsminister. Vilka det röstas om – och när - beslutas av riksdagens talman Andreas Norlén. Lyckas han inte ska ett nyval hållas inom tre månader.  

Socialdemokraternas partikongress hålls den 2-7 november i år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Knutson om vad som väntar nu när Löfven ska avgå. Foto: Henrik Montgomery/TT/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer