Bekymmersamma siffror inledde handelsdagen på australiska börsen i Sydney. Foto: Rick Rycroft/AP/TT

Oroligt på världens börser efter raset

Uppdaterad
Publicerad

Handeln på börserna är fortsatt svajig efter den svarta måndagen. Börserna i öster pekar åt olika håll efter att ha slagit upp portarna.

Det omfattande raset på världens börser fortsatte när tisdagshandeln drog igång i Tokyo. Nikke 225 föll 3 procent i den tidiga handeln, och det bredare Topixindexet föll 2,9 procent. I Kina öppnade kompositindexen i Shanghai och Shenzhen 0,8 respektive 1,1 procent ner, medan Hongkongs Hang Seng steg nästan 1 procent.

– Kollapsen i oljepriset och den sammanhörande kreditoron för producenter har adderat ytterligare ett negativt lager till en marknad som redan står på knäna över covid-19-utbrottet, säger Rodrigo Catril, finansstrateg vid National Australia Bank

Coronapandemin

Även i Australien är det fortsatt svajigt på börsen. Landets ASX 200-index sjönk 3,4 procent de första 20 minuterna. Men efter några timmar hade dock investerarna repat mod och kursen vände upp på plus igen, efter att ha fallit över 7,3 procent under måndagen. Det var det största raset sedan finanskrisen i december 2008 och ett värde på över 874 miljarder kronor har gått upp i rök.

Måndagen bjöd på stora fall på börserna både i Europa och USA. De tre ledande amerikanska indexen föll mellan 7 och 8 procent.

Den utlösande faktorn bakom kraschen var en kollaps för världsmarknadspriset på råolja, med det största prisraset sedan 1991. Även den ekonomiska oron för coronavirusets konsekvenser skapar rädsla på finansmarknaden.

Australien har hittills endast drabbats lindrigt av epidemin, men landets ekonomi är nära sammanflätad med både Kina och USA, som har drabbats betydligt hårdare av viruset.

Uppgång på Stockholmsbörsen

Aktiemarknaden återhämtar sig markant efter gårdagens kursras. Vid lunchtid har OMXS-index lyft 3,7 procent, enligt TT.

Därmed indikerar dagens prognoser att världens börser bör fortsättningsvis stiga under dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet