Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Energiförsörjningen blir avgörande för Ukraina i vinter, säger chefsekonomen Olena Bilan. I veckan slogs elnätet ut i hundratals städer i landet. Foto: SVT/TT

Oron i Ukraina växer inför vintern: ”Humanitär kris om vi inte kan värma upp våra hus”

Publicerad

Under veckan har bombningarna mot samhällsviktig infrastruktur intensifierats i Ukraina. Nu ökar oron inför hur man ska tackla kylan i vinter.

– Utan elektricitet kommer vi inte kunna värma upp våra hus. Då står vi inför en humanitär kris, säger Olena Bilan, ukrainsk chefsekonom.

I klippet beskriver Olena Bilan oron för energiförsörjningen under de kommande månaderna.

Elnätet i hundratals ukrainska städer slogs ut under veckan. President Volodymyr Zelenskiyj twittrade att uppemot 30 procent av Ukrainas energisystem kan ha förstörts. Dessutom anklagar presidenten Ryssland för att ha satt ut minor vid en kraftverksdamm i södra Ukraina.

Kievbon Volodymyr Senatovskyi märker tydligt av den senaste tidens attacker mot ukrainska kraftverk.

– Vi har haft stora problem med el, vatten och internet. Folk uppmanas att spara på elen hemma. Det är mer nedsläckt i städerna, säger han.

Företagaren: ”It-branschen viktig för ekonomin”

Andreas Flodström, vd för techbolaget Beetroot, bedriver företag i Ukraina med bas i Kiev. Företaget hade 550 anställda när kriget bröt ut för åtta månader sedan – nu är 450 av dem kvar i landet.

– Inledningsvis visste vi inte om våra anställda skulle överleva. En del av dem är mobiliserade, alla lever men alla är drabbade. Vi jobbar på mer eller mindre som vanligt.

– Intresset för att jobba inom it-branschen växer och vi blir en ännu viktigare pelare i ekonomin, säger han.

Madrasser och sovsäckar på kontoret

På kontoren finns generatorer, batterilösningar och tillgång till internet via satellit. Beetroot utrustar även kontoren med madrasser och sovsäckar för att anställda med familjer ska kunna bor där vid behov.

Bombningarna leder till planerade avbrott medan elförsörjningen lagas.

– Det blir lite obekvämt, men anställda anpassar sin arbetstid till när och var det finns el.

Hur går tankarna inför vintern?

– Vi gör allt vi kan och hoppas att det räcker. Det är ett troligt scenario att det kommer förekomma vissa problem, kanske mer än nu. Men så länge det finns el i perioder klarar vi det, säger Andreas Flodström.

Han fortsätter:

– För varje bombning ökar målmedvetenheten hos ukrainarna.

Se Ekonomibyråns senaste avsnitt ”Kriget och pengarna” i SVT play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.