Fedchefen Jerome Powell pressas av den högsta USA-inflationen sedan krishösten 2008. Foto: TT/AP

Oväntat stort inflationslyft i USA

Uppdaterad
Publicerad

Inflationslyftet i USA blev oväntat stort när nya siffror släpptes under torsdagen.

Konsumentpriserna i USA steg med 0,6 procent i maj jämfört med månaden före, enligt USA:s arbetsmarknadsdepartement. Exklusive livsmedels- och energipriser steg priserna med 0,7 procent.

Omräknat i årstakt gav det en inflation i USA på 5,0 procent i maj, den högsta nivån sedan hösten 2008. Kärninflationen i årstakt steg till 3,8 procent.

Analytiker hade i snitt räknat med att konsumentpriserna i USA skulle stiga med 0,4 procent i maj jämfört med månaden före och att inflationen på årsbasis skulle stiga till 4,7 procent, enligt en Reutersenkät. Kärninflationen väntades lyfta till 3,4 procent.

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) har 2 procent som inflationsmål.

Inga överraskningar från ECB

Europeiska centralbanken (ECB) och ordförande Christine Lagarde bjöd inte på några överraskningar vid dagens räntebesked. Styrräntan lämnas oförändrad på noll, den så kallade insättningsräntan på minus 0,50 procent. Räntebeskedet ligger i linje med marknadens förväntningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.