Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör SVT:s ekonomikommentator förklara vad inflation är och hur det kan påverka dig. Foto: SVT.

Oväntat låg inflation i maj – nya siffror från SCB

Uppdaterad
Publicerad

Inflationstakten föll mer än väntat i maj. En starkare krona och en mindre uppgång för elpriser än väntat bidrog till utvecklingen, enligt storbanken Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

Enligt måttet KPIF sjönk inflationstakten till 2,1 procent i maj, mot 2,5 procent i april. Analytiker hade i snitt räknat med en nedgång till 2,2 procent.

Jämfört med månaden före steg priserna i maj, enligt KPIF-måttet, med 0,2 procent.

I KPIF, som är det mått som används för Riksbankens inflationsmål kring 2 procent, är effekterna av ändrade bolåneräntor borträknade.

Förutom en mindre ökning av elpriserna än väntat hamnade inflationen lägre än beräknat då priserna på paketresor inte var så höga som befarat.

Varuinflationen backade samtidigt, som ett resultat av att en starkare krona vägde tyngre än effekter av högre råvarupriser och flaskhalsar inom industri och logistik.

Statistiken bjöd enligt Isaksson inte på några större överraskningar. Och framför sig ser han i sommar hur KPIF-inflationen rensat för energipriser kommer att falla ned under 1 procent.

I maj uppmätte Statistiska centralbyrån KPIF-inflationen exklusive energi till 1,2 procent, mot väntade 1,4 procent. I april låg detta inflationsmått på 1,7 procent.

Inflationstakten är förändringen av konsumentpriserna i årstakt, det vill säga jämfört med motsvarande månad året före. Med månadsförändring menas just prisförändringen mellan två månader.

– En lätt ökning är inga problem men om inflationen sticker iväg kan det innebär stora problem, sa SVT:s ekonomikommentator Kristina Lagerström i Morgonstudion tidigare i dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer