Oro för skenande inflation: ”Kan gå åt skogen”

Uppdaterad
Publicerad

Den dopade coronaekonomin skyndar på inflationen – och nu väcks oro för börskrasch. Men enligt SVT:s ekonomikommentator Kristina Lagerström är risken liten.

Stockholmsbörsen har ökat med 20 procent sedan årsskiftet, ändå lever oron om en krasch. Anledningen är att man spår en ökad inflation den kommande tiden, i både USA och Sverige.

Dopade ekonomier

Med en ökad inflation kommer stigande priser på råvaror, som i sin tur ger räntehöjningar. Då blir det oro på börsen – och risken för en krasch ökar.

– En lätt ökning är inga problem men om inflationen sticker iväg kan det innebär stora problem, säger SVT:s ekonomikommentator Kristina Lagerström i Morgonstudion.

Att inflationen i världen ökar just nu är inget konstigt. Flera ekonomier har pumpats med extra coronastöd, vilket kan ge högre inflation än vad man annars hade fått.

– Stöden måste dras tillbaka i lagom takt. Om de inte gör det kommer inflationen stiga och kanske börsen krascha.

”Kan gå åt skogen”

Om inflationen ökar i den takt som är förväntat är dock risken för en krasch liten, menar Kristina Lagerström.

– Ökningen som man förväntar sig är inte ett problem, men det kan gå åt skogen i alla fall eftersom det finns så mycket nya pengar i systemen. Inget vet vad som händer egentligen.

I dag klockan 9.30 släpper SCB nya siffror om den svenska inflationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.