Efter ryska hotet – vapenaktier har stigit kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Efter Rysslands vapenskrammel vid Ukrainas gräns har aktiekurserna i flera av världens största vapenindustribolag stigit kraftigt. Många investerarare förväntar sig att konflikten leder till ökade statliga militära investeringar – något som är positivt för vapenindustrins aktieägare.

– Jag tror att man som investerare blivit påmind om att det finns ett stort behov för den här typen av produkter när vi har en Rysslandskris eller Ukrainakris tätt inpå oss, säger Danske Banks chefsanalytiker Björn Enarson.

Sedan årsskiftet har aktiebörserna i bland annat New York, Frankfurt och Stockholm haft en negativ trend. Men det finns undantag.

De senaste månaderna har det varit glada miner bland många av vapen- och militärindustrins aktieägare. Efter bland annat Rysslands militära upptrappning runt Ukraina i december och att hotet om krig blivit allt mer påtagligt har aktiemarknaden fått en vinnare: vapenaktier.

Nytt fokus efter Rysslandskrisen

Amerikanska Lockheed Martin och Raytheon Technologies, brittiska BAE Systems och franska Thales Group är några av världens största vapensystemtillverkare vars aktiekurser stigit kraftigt den senaste tiden.

– Man har faktiskt sett ganska starka orderingångstrender helt sedan Georgienkrisen som kanske accelererat i och med Krimkrisen 2014. Så det är inget som kanske har ändrats här och nu orderingångsmässigt för bolagen, utan den har varit stark en längre tid. Men fokus från investerarna har säkert ändrats på grund av Rysslandskrisen, säger Björn Enarson.

Den börsnoterade vapenindustrin är en spretig bransch. Få bolag tillverkar enbart militära produkter. Ofta finns också en stor civil produktion. Flygplansindustrin är ett exempel.

Därför har några av de företag som tillverkar både civila och militära flygplan fått se en nedgång av beställningar av civila plan under coronapandemin medan order från försvarsdepartement världen över är mer konjunkturokänsliga.

Saab undantag

Björn Enarson har även följt den svenska vapenkoncernen Saab under lång tid. Saabs aktie har de senaste månaderna inte utvecklats lika mycket som flera av de största konkurrenternas aktier, även om bolagets vinstutveckling varit stark senaste åren och väntas vara positiv även framöver, delvis på grund av ökade svenska försvarsanslag.

Den svaga aktieutvecklingen kan sannolikt delvis kopplas till bland annat den uteblivna Jas 39 Gripen-affären med Finland i december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.