Ministern om sms-lån: ”Utesluter inte räntetak”

Uppdaterad
Publicerad

Under första halvåret i år hamnade 130 svenskar hos Kronofogden varje dag, på grund av sms-lån. I Finland har man infört ett räntetak, något som tagit många unga ur skulder och gjort att antalet lånebolag minskat drastiskt. Enligt finansmarknadsminister Peter Norman (M) är det inte uteslutet att Sverige tar efter.

– Det är en oroväckande hög nivå, ett stort problem som måste adresseras. Vi måste fortsätta ta krafttag mot detta, säger Peter Norman.

Han menar att regeringen sedan 2010 stärkt konsumentkreditlagen, som innebar att snabblåneföretagen blev skyldiga att redovisa sina räntor tydligare än innan.

SVT granskar snabblånen

– Nu har vi ett lagförslag, vi kommer att lägga en proposition i riksdagen i höst. Varför detta tagit tid beror på att dessa företag är så pass påhittiga att de ändrar skepnad. Ibland blir de förmedlare av lån, eller andra företagstyper. Vi vill få med alla dessa i lagstiftningen, och tyvärr har det tagit lite extra tid.

”Borde infört nolltolerans”

Jan Bertoft från Sveriges Konsumenter tycker att det har tagit för lång tid.

– Man borde ha infört en nolltolerans. Det här är oroväckande. Det handlar om unga människor som får en förstörd framtid när de inte kan få hyreskontrakt och så vidare. Man borde inte ha trott att det kunde gå så enkelt, man borde inte ha varit så godtrogna, säger han.

Vad vill du se för åtgärder?

– Dels handlar de tom en starkare myndighetstillsyn. Men också andra åtgärder – exempelvis att man sätter ett tak för den ränta som i dag är svindlande högt och inte kan kallas för annat än ocker.

I Finland har man infört ett tak för hur hög den effektiva räntan på snabblån får vara. 51 procent ligger gränsen på. Tidigare kunde räntan på snabblån stiga till flera hundra, i värsta fall tusentals procent – vilket gjorde att många ungdomar hamnade i en skuldspiral.

Men från och med första juni får snabblåneföretagen inte begära mer i ränta än 51 procent, för lån under 2.000 euro. Många företag försvann i och med den nya lagstiftningen. Tidigare fanns 81 företag inom snabblånebranschen, nu finns bara 16 stycken kvar.

Norman: Räntetak inte uteslutet

Peter Norman vill inte utesluta en liknande lagstiftning, men menar att det finns en risk att man inte vinner så mycket på det.

– Vad vi ser på ställen där man använt detta är att andra lån tenderar att gå upp mot den ränta man sätter som tak, då får alla konsumenter det sämre. Det finns också en tendens att de här bolagen flyttar utomlands, där den här lagstiftningen inte finns. Då har man tyvärr inte vunnit så mycket, säger han och fortsätter:

– Jag tror tyvärr att det är tråkiga medel som utbildning, bättre tillsyn, sanktionsmöjligheter är det som gäller i första hand. Jag utesluter inte ett tak, men i dag är det inte aktuellt, säger han.

Enligt Jan Bertoft finns det inga argument för att andra lån tenderar att gå upp med ett räntetak.

– Jag tycker att det är ett ganska svagt argument som man ska fundera på om man ska använda. En tysk rapport visar att det inte finns några egentliga belägg på att detta driver räntorna uppåt i någon större omfattning, säger han.

Se hela diskussionen högst upp i artikeln.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar snabblånen

Mer i ämnet