Peter Rawet, ekonomijournalist SVT Foto: SVT

Peter Rawet: Varselvågen tar ny fart

Uppdaterad
Publicerad

I dag fick vi veta att nästan var tionde anställd på Ericsson får gå. Frågan om de arbetstillfällen ska ”frysas” får ny dynamit – och fler varsel är att vänta.

Nedskärningarna på telekomföretaget Ericsson följer den logik som aktiemarknaden kräver: Vinsten ner – krav på besparingar – uppsägningar. Den här gången slår det hårt när 1 550 anställda i Sverige sägs upp.

De innebär att 9 procent av Ericssons 17 890 anställda i Sverigefår gå, eller nästan var tionde anställd. I dag fick vi också veta att trädgårsmaskinstillverkarenHusqvarna säger upp nästan 300 personer i Sverige, allt för att tjäna merpengar på varje krona som stoppats in i företaget, trots oväntat bra resultat.

Frågan om de anställda alltid skall få gå då tiderna blirsämre eller om arbetstillfällena ska ”frysas” genom att de anställda fårutbildning och möjlighet att gå tillbaka till sina jobb när det vänder, fårockså ny dynamit.

Med en allt dystrare bakgrund i Europa, där till och med detekonomiska dragloket Tyskland bromsar in rasslar det till i varselkorgen alltoftare. Dagens två käftsmällar faller in i det tidigare mönstret (mörkret) fråntidigare i höstas.

Ericsson tappade enligt den senaste kvartalsrapportenförsäljning i Europa men också i länder ”där det skulle hända” som Ryssland ochKina. Tappet skedde också inom den absoluta kärnverksamheten som går undernamnet Networks. Det byggs fortfarande mobiltelefonnät – men färreteleoperatörer har råd att utöka kapaciteten i sina nät när samtidigt de somskall använda näten med sina telefoner får mindre i plånboken. Justkapacitetsökningar tjänar Ericsson mer pengar på – men inte nu.

Fler sparpaket att vänta

Husqvarna säger att neddragningarna inte har med en minskadförsäljning att göra utan att man vill bli effektivare (läs tjäna mer pengar).Företaget gjorde också ett oväntat starkt kvartalsresultat. kanske har manockså haft tur med att läget förbättrats något i USA som är viktigt förHusqvarna. Det är väl också ett sätt att rusta sig inför tuffare tider. Ericssonvisade också på vissa ljusglimtar i USA.

Men dagens elände tar inte slut med detta. Enligt uppgiftertill tidningen dagens Industri väntar ett nytt sparpaket på Volvo personvagnar.Besparingar enligt tidigare beskriven logik som alltid skall innebärauppsägningar.

Allvarligare på Ericsson

Men uppsägningarna på Ericsson är trots allt allvarligare förlandet än när det sker på de flesta andra företag, även om varje varselnaturligtvis kan drabba en enskild ort och människor hårt.

Även om Ericssonshiphetsfaktor som en internationell framgångsmaskin har avtagit har bolaget ensärställning i Sverige inom forskning. Varje dag söker Ericsson 16 nya patent.Gruvor och skog lämnar ju så klart inte landet. Men idéer är lättflyktiga,tillsammans med de jobb de skapar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.