Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisen Lotta Mauritzon om vad som gör att du luras och hur du kan skydda dig. Foto: Tim Aro/TT samt SVT

Polisen varnar för nätbedrägerier under Black Week

Publicerad

Black Friday har under flera år betytt rekord för den svenska e-handeln. Men i takt med att nätinköpen blir fler ökar även risken för att råka ut för bedrägerier. Det senaste knepet från lurendrejarna är att skicka falska leveransaviseringar.

Eftersom korttransaktioner på senare år blivit säkrare med tvåstegsidentifiering på större köp har de kriminella allt mer bytt metod till att skicka falska leveransavsiseringar. Det berättar Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericentrum.

– Det finns bedragare som gör massutskick av leverans-sms i hopp om att några av mottagarna ska känna sig träffade – att man kanske precis beställt något eller väntar på ett paket som inte kommit. Planen är sedan att via en länk i sms:et lura människor att avslöja sina kortuppgifter.

Många tror sig veta vilken typ av länkar man ska undvika att klicka på – varför lyckas bedragarna ändå?

– De utnyttjar stressen som många konsumenter känner ibland. När man skickar ut så pass många sms så kommer man träffa på någon som är i en så stressad situation att man bara gör något utan att tänka på konsekvenserna – och plötsligt har man råkat ut för ett bedrägeri.

Hör vad man kan göra för att skydda sig mot nätbedrägerier i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.