Solidar fonder får betala en miljon kronor och får en varning. Foto: TT

Premiepensionsbolag krävs på miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Premiepensionsbolaget Solidar Fonder får en varning och krävs på 10 miljoner kronor i sanktionsavgift av Finansinspektionen (FI), enligt ett pressmeddelande från myndigheten.

Enligt FI har fondbolaget haft allvarliga brister i sin hantering av intressekonflikter, i sitt agerande i fondandelägarnas intresse samt haft bristfälliga rutiner och kontroller för riskbedömning och riskhantering.

Dessa brister är kopplade till fondbolagets transaktioner med sitt egna derivatinstrument, enligt FI. Handeln med dessa instrument har upphört och bolaget har vidtagit åtgärder, skriver FI i sitt pressmeddelande.

– Det här är mycket allvarligt. Vi har övervägt att dra in tillståndet men med tanke på att det upphört med interna affärer och vidtagit åtgärderna så väljer vi att stanna vid detta, säger Erik Thedéen, som är generaldirektör för Finansinspektionen.

Fondägare kan ha drabbats

Pensionsmyndigheten stoppade köp av Solidars fonder i december – eftersom fondbolaget var under utredning. Innehavet i Solidars fonder var då värderat till drygt 18 miljarder kronor. Finansinspektionen menar att fondägare kan ha drabbats.

– Vi kommer inte att kunna reda ut det men det verkar som att de lett till högre kostnader. Antagligen är det så att om de valt en annan strategi hade de kunnat sänka transaktionsavgifter med 30 miljoner. De transaktionskostnaderna hade kunnat legat kvar i innehavet som ägs av fondspararna, säger Erik Thedéen.

Solidar ska nu gå igenom Finansinspektionens beslut.

– Finansinspektionens kritik rör verksamhet bakåt i tiden. Nu ska vi noga gå igenom Finansinspektionens beslut och se om ytterligare åtgärder behövs. Det är viktigt att veta att intressekonflikten inte har medfört skada eller riskerat att medföra skada för våra andelsägare. Vi har naturligtvis hela tiden kundernas bästa för ögonen och våra fonder har också under den granskade tiden haft en generellt bra avkastning, säger Krister Sjöblom, vd, Solidar Fonder AB, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.