Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Priserna på bostadsrätter steg något under februari

Uppdaterad
Publicerad

I februari månad steg priserna på bostadsrätter för första gången sedan april förra året, visar nya siffror från Svensk mäklarstatistik. Men ökningen var marginell och jämfört med för ett år sedan är priserna fortsatt låga.

Priserna på bostadsrätter steg med i snitt 1 procent i februari, sett till hela landet. I centrala Göteborg ökade priserna mest, med 2 procent. I centrala Stockholm steg priserna med 1 procent och i centrala Malmö var de oförändrade.

Jämfört med februari 2022 var priserna i snitt 11 procent lägre i år.

”Det är inte ovanligt att året inleds med uppgångar, och det återstår att se ifall vi närmat oss en mer balanserad bostadsmarknad”, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstatistik, i ett pressmeddelande.

Villapriserna oförändrade

Priserna på villor var oförändrade under februari och har minskat med 13 procent på ett år, enligt Svensk mäklarstatistiks mätningar.

Antalet bostadsförsäljningar är fortsatt lågt.

”Under februari såldes 8 100 bostadsrätter och 3 200 villor, vilket är minus 25 procent respektive minus 20 procent färre försäljningar jämfört med samma månad förra året”, säger Per-Arne Sandegren.

Energisnålt och egen eldstad lockar husköparna – hör mäklaren om hur elpriser och inflation påverkar bostadsmarknaden i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör fastighetsmäklaren Louise Larsson om hur de höga elpriserna och inflationen påverkat vad som lockar köpare på bostadsmarknaden. Foto: SVT/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.