Bostadsrättspriserna stiger under januari månad. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Trendbrott i bostadspriser – stigning i januari

Uppdaterad
Publicerad

Färsk statistik visar på en vändning på bostadsmarknaden – om än möjligen tillfällig.

Priserna på bostadsrätter i Stockholms kommun steg med 2,6 procent jämfört med december, enligt Danske Banks boprisindikator.

Januari brukar vara en stark månad för bostadsköpande, jämfört med månaden innan. Justerat för den säsongsmässiga variationen steg priserna med 0,7 procent enligt Danske Bank.

Uppgången under en enskild månad var den första sedan augusti, som då var ett tillfälligt hack i den nedåtgående kurvan.

”Vi tror dock att prisuppgången kommer att vara kortlivad och att priserna kommer att sjunka igen redan under februari när Riksbanken mest sannolikt kommer att leverera ytterligare en stor räntehöjning”, skriver banken i en kommentar.

Ytterligare prisfall

Totalt spår Danske Banks ekonomer ett prisfall på 20 procent från toppen. Det skulle innebära ytterligare sju procent ner från dagens läge.

I ett längre perspektiv, för helåret 2022, är priserna dock sjunkande i alla stora svenska städer och i riket i snitt. Jämför man med rekordåren 2020 och 2021 var antalet bostadsförsäljningar betydligt lägre 2022.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör experten: Då kan prisfallet stanna. Foto: SVT Arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.