Priserna på bostäder har haft en blygsam uppgång under senaste tre månaderna. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Bostadspriserna ligger stabilt: ”Säljare och köpare tycks hitta varandra”

Uppdaterad
Publicerad

Prisuppgången på bostadsmarknaden har under våren varit blygsam. Priset på både villor och bostadsrätter har ökat marginellt i hela landet. Samtidigt noterar mäklarbranschen rekordsiffror för årets sex första månader.

– Vi hade faktiskt den högsta omsättningen på ett halvår, säger Per-Arne Sandegren på Svensk mäklarstatistik.

Prisutvecklingen på bostadsmarknaden har senaste tiden legat stabilt, med små rörelser uppåt.

De tre senaste månaderna ökade villapriserna i hela riket med 4 procent, och för bostadsrätter var den siffran 2 procent. I juni var prisökningen för villor 1 procent och plus minus noll för bostadsrätter.

Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstatistik, gör bedömningen att prisutvecklingen på bostadsmarknaden är mer hälsosammare nu än tidigare. Det efter en tid då priserna först gick upp kraftigt för att sedan falla.

– Säljare och köpare tycks hitta varandra, säger han och fortsätter:

– Säljarna har anpassat sig till en lägre prisbild. På flertalet platser i landet ligger vi prismässigt under de toppnoteringar vi hade 2017. Säljare och köpare hittar varandra i större utsträckning.

Fortfarande stor omsättning

Skillnaden mellan storstadsregionerna är inte särskilt stor. I Storstockholm har villapriserna gått upp med 2 procent sedan i april. Motsvarande period för Storgöteborg var 1 procent och priserna i båda regionerna låg oförändrade i juni.

Gällande bostadsrätter var prisutvecklingen i juni oförändrad i Göteborg och Stockholm, och 1 procents uppgång i Malmö.

Malmöregionen utmärker sig med större prisuppgång senaste tolv månaderna, där priset för villor har gått upp med 5 procent och 8 procent för bostadsrätter.

Även om priskurvan för bostäder har planats ut, sett till hela landet, är det fortfarande en stor rörlighet på bostadsmarknaden.

– Vi hade faktiskt den högsta omsättningen på ett halvår, trots att den genomsnittliga tiden från att en annons kommer ut till att bostaden säljs är längre nu än tidigare. Det menar jag är ett sundhetstecken eftersom det är mycket pengar det handlar om, säger Per-Arne Sandegren på Svensk mäklarstatistik.

Prisutvecklingen för bostäder senaste 3 månaderna

Bostadsrätter

Prisförändring i procent (april-juni 2019i)

Riket: +2

Storstadsregionerna

Stockholm: +2

Göteborg: +2

Malmö: +4

Medelpris (kr/kvm)

Riket: 37 343

Storstadsregionerna

Stockholm: 56 142

Göteborg: 42 851

Malmö: 30 025

Villor

Prisförändring i procent (april-juni 2019)

Riket: +4

Storstadsregionerna

Stockholm: +2

Göteborg+1

Malmö: +3

Medelpris (kr)

Riket: 3 060 000

Storstadsregionerna

Stockholm: 5 672 000

Göteborg: 4 575 000

Malmö: 4 016 000

Källa: Svensk mäklarstatistik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.