Rekordutbud av bostadsrätter till salu

Uppdaterad
Publicerad

Utbudet av lägenheter till salu fortsätter att växa. Just nu är det rekordmånga objekt ute till försäljning, enligt de senaste siffrorna.

– Utbudet av bostadsrätter denna säsong är rekordhögt, det högsta sedan vi började mäta för tio år sen, enligt Matilda Adelborg på bostadssajten Booli som ställt samman de senaste utbudssiffrorna för SVT.

– Jag tror att det kommer ta ett tag att sälja av det här jättehöga utbudet vi har just nu. Spekulanterna har inte blivit fler, men annonserna har blivit det, konstaterar Matilda Adelborg.

Tuffare bolåneregler och osäkerhet bland säljare om vartåt priserna ska ta vägen, har gjort att allt fler väljer att sälja först och köpa sen. Vilket är en förklaring till det större utbudet.

– En av de stora fördelarna med att sälja först är att man kan kosta på sig att tacka nej till för låga bud, då kan man pausa och göra ett nytt försök sen, då tar det längre tid och utbudet blir större, förklarar Johan Nordenfelt, vid Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Tar längre tid att sälja

Hetsen med ”sålt före visning” hör till en annan tid. Tiden före hösten 2017, då priserna vek ned. Siffror som Svensk Mäklarstatistik tagit fram för SVT bekräftar bilden av en bostadsmarknad där allt tar lite längre tid.

Försäljningar tar i dag, i snitt, uppåt en vecka längre att ro i hamn, jämfört med ett år sedan.

En enkät bland Mäklarsamfundets medlemmar i mars visar att drygt hälften uppskattar att det nu tar 2-4 veckor från första visningen att sälja en bostadsrätt, en dryg tredjedel menar att det tar 5-8 veckor.

– Det vi ser nu är att både köpare och säljare har längre planeringshorisont. Man har lärt sig hur ”den nya bostadsmarknaden” fungerar med skarpare kreditvillkor och är införstådd med att processerna tar längre tid, säger Per Sangrud vid Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

”Handlar inte om priset”

Henrik Rundgren på Notar konstaterar att säljarna börjat lära sig att man kanske inte får ut lika mycket i dag som när man köpte för ett par år sen:

– Tidigare var alla trygga i att deras bostad skulle säljas snabbt och enkelt och funderingarna var mest om det skulle bli 100 000 mer eller mindre. I dag handlar det inte så mycket om pris utan istället om att få iväg bostaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.