Privata välfärdsbolag lönsamma

Uppdaterad
Publicerad

De privata välfärdsbolagen tjänar fortsatt bra med pengar. Lönsamheten är dubbelt så hög som i det privata näringslivet i stort.

Lönsamheten, avkastningen på eget kapital, var 2010 15 procent för de privata företagen inom vård, skola och omsorg, enligt SCB. Det är samma nivå som året innan.

Frågan om vinster i de privata välfärdsbolagen, främst de som ägs av riskkapitalbolag, är politiskt glödhet. Orsaken är att företagen till stor del finansieras med skattepengar. SCB-statistiken säger dock inget om hur stor vinst ägarna plockade ut ur företagen.

Miljardökning

Totalt köpte kommuner och landsting utbildning, vård och omsorg av privata företag för 65 miljarder kronor år 2010, vilket är en ökning med åtta miljarder jämfört med året innan. Räknas ideella organisationer in så köpte kommuner och landsting in sådana välfärdstjänster för motsvarande tolv procent av deras totala kostnad på de områdena.

Det finns dock stora skillnader geografiskt. I Stockholms län var andelen 21 procent och i Norrbotten fyra procent.

Kan vara missvisande

Organisationen Vårdföretagarna tycker att SCB-statistiken om avkastning ger en missvisande bild av att vårdföretagen går med större vinst än övriga näringslivet. Den näringspolitiske chefen Håkan Tenelius uppger att majoriteten av företagen är mycket små, att kostnaderna är låga eftersom verksamheten ofta sker hos kund, som hemtjänst eller personlig assistans, och att företagaren tar ut sin lön i form av utdelning.

Tenelius tycker att det är olyckligt om man tar SCB:s statistik som intäkt för att begränsa vinster.

Vänsterpartiet vill förbjuda vinstuttag och ge kommunerna rätt att hindra privata välfärdsbolag att etablera sig. Socialdemokraterna ska ta beslut i frågan på kongressen i vår. Till exempel föreslår S i Stockholms län en etisk kod medan S i Malmö, likt LO, vill ha en ickevinst-princip. Partiledningen sätter ned foten i höst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.