Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ensamstående förälder i hyresrätt, student i studentbostad och barnfamilj i villa – Så mycket mindre pengar har hushållen 2023. Foto: Helin Pakdemir/SVT

Så mycket mindre pengar har hushållen – varje månad

Uppdaterad
Publicerad

2022 har varit ett tufft år för många. Enligt privatekonomen Arturo Arques kommer även 2023 se mörkt ut för hushållen.

– Trots högre inkomster så kommer inflationen att äta upp det mesta av inkomstökningen, säger Arques.

En av grupperna som drabbas mest i kronor är barnfamiljer som bor i villa. Inflationen gör att den genomsnittliga barnfamiljen förlorar omkring 4 400 kronor i månaden i köpkraft, menar Arturo Arques som är privatekonom hos Swedbank.

– De två största utgifterna är boendet och livsmedel, säger Arques.

Men det finns tips på hur man kan försöka dra ner sina kostnader. Som konsument är det viktigt att vara prismedveten, det är något som man ska ta med sig när man förhandlar bolånet, menar Arques.

– En annan sak man kan göra är att vara mer prismedveten när man går till livsmedelsbutiken. Utnyttja alla lågprisalternativ och gör som den äldre generationer, handla efter säsong. På det sättet kan man spara omkring 2 000 kronor i månaden, säger Arques.

Hur ser det ut för ensamstående med barn och studenter i studentbostäder? Hör privatekonomen förklara i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.