Bettina Kashefi, chefsekonom på Svenskt Näringsliv. Foto: Jessica Gow/TT

Prognosen: Svag uppgång för Sveriges BNP

Publicerad

Sverige befinner sig fortfarande i en mycket djup lågkonjuktur.

Men enligt Svenskt Näringsliv senaste prognos blir Sveriges BNP-ras inte lika djupt som förväntat.

– Men det är ett väldigt osäkert och allvarligt läge, säger Bettina Kashefi.

Under andra kvartalet 2020 sjönk Sveriges BNP med 8,3 procent jämfört med första kvartalet i år.

I juni hade Svenskt Näringsliv en prognos på att BNP skulle rasa i år med 6,1 procent. Men i en ny rapport från Svenskt Näringsliv så gör de nu bedömningen att BNP faller med 4,4 procent.

– Jämfört med när vi gjorde juniprognosen så har det hänt mycket med omvärldsförändringar och att smittspridningen har klingat av. Men det har aldrig varit så svårt som nu att göra ekonomiska prognoser, säger Bettina Kashefi, chefekonom på Svenskt Näringsliv.

475 000 arbetslösa

Arbetslösheten är i Sverige är just nu enorm hög och 475 000 personer är nu inskrivna som arbetslösa.

– Vi får inte glömma att vi befinner oss i en djup lågkonjuktur. Tillväxten faller, stort fall i investeringar och väldigt hög arbetslöshet. På ett övergripande plan är det ett väldigt osäkert och allvarligt läge.

Är det värsta över?

– Enligt alla siffror vi tittar på så har vi passerat den värsta dippen som var i april. Vi ser en uppgång men det är från extremt låga nivåer.

2022 kan det återhämtat sig

Under nästa år beräknar Svenskt Näringsliv att BNP vänder uppåt med 3,2 procent och 3,0 procent 2022.

– Med de förutsättningar vi har och all osäkerhet så är prognoserna att någon gång under mitten av 2022 kommer vi att vara tillbaka på samma nivåer som före krisen. Det är en djup kris och den kommer att vara väldigt långvarig, säger Bettina Kashefi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.