Finansminister Magdalena Andersson (S) håller pressträff om det ekonomiska läget. Foto: SVT

Regeringen föreslår 100 miljarder i återstartspaket

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade idag ett förslag om ett svenskt återstartspaket på 100 miljarder kronor. Detta för att mildra konsekvenserna av coronapandemin.

Enligt Magdalena Andersson kommer över 100 miljarder kronor i nya reformer behövas i budgeten 2021. Pengarna ska bland annat gå till välfärden, investeringar i klimatsatsningar, jobbskapande och stöd till arbetslösa.

Enligt henne kommer budgeten bli historisk i sin omfattning.

Ser ljusare på läget

Sverige kommer ha ett stort underskott i de offentliga finanserna i år med minus 5,6 procent av BNP, enligt Magdalena Andersson. Men med ett återstartsprogram tror hon att finanserna återhämtar sig till ett underskott på minus 3,3 procent av BNP nästa år.

– Bedömningen är att aktiviteten i den svenska ekonomin bottnade i april och maj. Sedan har vi ett en viss återhämtning. Samtidigt är läget i ekonomin allvarligt, vi är i ett allvarligt tillväxtfall, säger Magdalena Andersson, men pekar på att det råder stor osäkerhet beroende på hur pandemin utvecklas.

Arbetslösheten i Sverige ökar kraftigt jämfört med andra eu-länder. Sysselsättningen har dock fallit mindre än i andra länder, enligt Magdalena Andersson. Arbetslösheten tros hamna på 9,3 procent i år och öka till 10,3 under 2021.

M: Krävs fokus på arbetslösheten

Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson för Moderaterna, tycker att det är bra att budgetförslaget är omfattande, men höjer ett varningens finger.

– Fokus i budgeten måste också vara att möta de samhällsproblem som vi hade innan corona slog, till exempel kriminaliteten. Rättsväsendet kommer behöva ordentligt med resurser, säger hon till SVT Nyheter.

Enligt Elisabeth Svantesson måste man också ta itu med arbetslösheten.

– Jag uppfattade att Finansministern la ner mycket tid på att prata om arbetsmarknaden och kanske förminskade problemet med arbetslösheten. Sanningen är att vi ligger i botten i EU, säger hon.

– Vi måste möta detta i budgeten. Till exempel är nästan var femte invandrare arbetslös idag. Vi måste få till reformer om språkkrav, bidragsreformer och en fungerande utbildningsplikt så att vi gör människor anställningsbara.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.