H&M bromsade fallet med en uppgång. Foto: TT

Räntefrossa sänkte börsen

Uppdaterad
Publicerad

En våg av inflationsoro och räntefrossa svepte över världens börser på måndagen. I Stockholm föll det breda OMXS-indexet 3,2 procent. Prylkedjan Clas Ohlsons aktie kollapsade efter en oväntat svag försäljningsrapport.

Det såg inledningsvis bra ut, men vände snabbt nedåt när oron för stigande räntor gjorde sig gällande. Och fallet tilltog under sen eftermiddag på Stockholmsbörsen.

Dollarn steg och obligationsräntorna följde med uppåt. Räntan på en tioårig svensk statsobligation lyfte till 0,40 procent, den högsta nivån sedan oktober. I USA steg motsvarande ränta till till 1,79 procent – den högsta nivån sedan januari 2020.

Tungviktare som klädkedjan H&M bromsade fallet med en uppgång på 0,7 procent. En annan tungviktare på plus var telekombolaget Ericsson, som steg 1,0 procent.

Tappet bland de mest 30 omsatta aktierna var lite mindre än på börsen generellt. OMXS30-index backade 2,0 procent.

Skanska gick ned 0,1 procent, trots att byggkoncernen inför måndagens handel redovisade en mångmiljardorder i form av en ny järnvägsbro i New Jersey i USA.

Clas Ohlsons decemberförsäljning var sämre än väntat, även om nätförsäljningen lyfte oväntat mycket. Det hjälpte inte, aktien rasade 15,6 procent.

Nedgången på de ledande Europabörserna var mindre än i Stockholm. FTSE100-index i London backade 0,4 procent, CAC40-index i Paris tappade 1,2 procent och DAX-index i Frankfurt hade vid 18-tiden gått ned 0,9 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.