Per Bolund (MP) gästade torsdagens Aktuellt. Foto: SVT

Regeringen föreslår nya åtgärder mot penningtvätt

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen föreslår nya åtgärder mot penningtvätt. Det handlar om nya sanktioner mot advokater som bryter mot penningtvättsreglerna.

Regeringen har överlämnat en remiss till Lagrådet med ett förslag som innebär att Länsstyrelsen i Stockholms län ska få möjlighet att ingripa mot advokater och advokatbolag som bryter mot lagen om penningtvätt.

– Nu förtydligas vilket ansvar man har som advokat när det gäller penningtvätt och ger myndigheterna möjlighet att både ge höga böter och dra in tillståndet om man inte sköter sig, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till SVT Nyheter.

Länsstyrelsen ska kunna sanktionera

Advokatsamfundet har tillsynsansvar över advokatväsendet. Enligt det nya förslaget ska samfundet kunna lämna över ärenden till Länsstyrelsen som kan fatta beslut om sanktioner.

– Advokatbyråer har varit inblandade i stora penningtvättshärvor. Vi har till exempel haft stora byråer i Panama som har slussat flera miljarder dollar. Vi måste säkerställa att något liknande inte kan hända här. Vi ska inte ha penningtvätt genom svenska advokatbyråer.

Finns det misstankar mot svenska advokater eller advokatbyråer?

– Här är det viktigt att vi stänger alla möjliga vägar. Vi vet att kriminella ligor ofta hittar nya vägar och då måste vi hela tiden förebygga och se till så vi stänger alla möjligheter.

”Väldigt högt prioriterat”

Vill du också att Finansinspektionen ska vara tuffare?

– De har fått större möjligheter och mer resurser för att kunna arbeta mot penningtvätt. Man prioriterar också det arbetet på ett helt annat sätt. Det är bra.

– Jag kommer också, i dialog med Finansinspektionen, lyfta att det här är väldigt högt prioriterat från regeringens sida, säger Per Bolund.

De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet