Regeringen presenter stödpaket på upp till 300 miljarder kronor till näringslivet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen lanserar tillsammans med C och L ett massivt stödpaket för att stötta företag som går på knäna under den pågående coronapandemin. Paketet kan om det utnyttjas fullt ut omfatta över 300 miljarder kronor.Bland åtgärderna finns att staten tillfälligt tar över kostnaderna för sjukskrivningar, delar av lönekostnaderna vid korttidspermitteringar och ger anstånd för företagens skattebetalningar.

– Sverige har en tung och påfrestande tid framför sig. Det här är en helt unik situation för svensk ekonomi, sade finansminister Magdalena Andersson (S) när hon inledde presskonferensen.

En rad stödåtgärder presenterades för att minska smällen mot företagen.

Stöd vid korttidspermittetringar:

Arbetsgivarens kostnader när anställda måste permitteras minskar med upp till 50 procent. Den anställde/permitterade får 90 procent av lönen och staten står för mellanskillnaden. Förslaget införs den 7 april men gäller retroaktivt från i dag, den 16 mars, och fram till årsskiftet.

Ett räkneexempel: Så griper statens stöd vid korttidspermitteringar in. Foto: Regeringskansliet

Sjuklönekostnaden:

Regeringen föreslår att staten tillfälligtvis tar över arbetsgivarnas sjuklönekostnad vid sjukskrivningar under april och maj.

– Det beräknas i normalfallet kosta minst två miljarder per månad, men kan kosta mer nu, enligt Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson.

Anstånd med betalningar:

Krispaketet innehåller också en försäkring för företagen som innebär att företag kan få anstånd med betalning avskatter som arbetsgivaravgifter, preliminärskatt på lön och mervärdesskatt som redovisas månadsvis eller kvartalsvis.

Företagens anstånd omfattar tre månaders skatteinbetalningar och lämnas under längst 12 månader. De nya reglerna föreslås börja gälla den 7 april 2020, men kan tillämpas retroaktivt från 1 januari 2020. Det innebär att företag som har betalat in skatt på sitt skattekonto för januari till mars kan få skatten återbetald från Skatteverket.

– Det är ett viktigt sätt för företagen att kunna fortsätta att betala ut löner, sade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) vid pressträffen.

Likviditetsstödet är mycket kostsamt. Om det utnyttjas fullt ut kan hela stödpaketet omfatta över 300 miljarder kronor.

Magdalena Andersson framhöll att det inte är brist på pengar som avgör den nuvarande ekonomiska krisen.

– Syftet är att förhindra uppsägningar, sade finansministern. Hon uteslöt inte fler stödåtgärder.

– Vi följer utvecklingen och förbereder oss för alla scenarier, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.