SAS vd Rickard Gustafson håller presskonferens på Frösundavik. Foto: Claudio Bresciani/TT

SAS: Permitterar 10 000 anställda

Uppdaterad
Publicerad

Från och med måndag kommer flygbolaget SAS tillfälligt att stoppa den mesta av företagets verksamhet sa bolagets vd Rickard Gustafson under pressträff på söndagen. SAS kommer även att permittera närmre tiotusen anställda, eller 90 procent av arbetsstyrkan.

– Från och med i morgon, måndag, kommer vi att göra tillfällig paus i en stor del av vår verksamhet. Vi tvingas kraftigt reducera antalet avgångar i hela vårt nät, säger Gustafson.

Företagets vd betonar dock att det inte handlar om uppsägningar utan för stunden om temporära åtgärder.

– Vi önskar inte att det här ska gå till uppsägningar. Vi vill ha tillbaka våra medarbetare så fort det låter sig göras.

”Upprätthålla ett begränsat nätverk”

Samtidigt kommer man fortfarande ha igång en del verksamhet.

– Vi kommer upprätthålla ett begränsat nätverk där det finns många passagerare som behöver flyga hem, säger Gustafson.

Rickard Gustafson sa även under presskonferens att man har en god ekonomisk beredskap.

– Vi har god finansiell beredskap och god likviditet i bolaget, så vi kommer klara oss ett bra tag.

Huruvida resenärer kommer att få pengarna tillbaka kan Rickard Gustafson inte svara på i dagsläget.

– Jag får be att återkomma på den punkten, säger Rickard Gustafson.

Manar nu staten till att stödja branschen

Ordförande för Svensk Pilotförening Martin Lindgren såg beslutet komma och manar nu staten till att stödja branschen.

– Utvecklingen i branschen har lett till SAS beslut i dag. Vi befinner oss i en kris som saknar motstycke. Branschen klarar inte det här själv, staten måste gå in nu och rädda det som räddas kan, säger Martin Lindgren.

 De anställda kommer att få stanna hemma med lön. Men bolagets anställda i de skandinaviska länderna har olika villkor, något som kan leda till uppsägningar i just Sverige menar Martin Lindgren enligt TT.

Enligt flyganalytikern Jan Ohlson har flera flygbolag helt slutat att flyga.

– Det är full panik. Polska Lot och Air Baltic har slutat flyga helt, de har stoppat all trafik. Lufthansa har stoppat 50 procent av all trafik, säger Jan Ohlson.

Enligt Ohlson är det helt logiskt att SAS presenterar nedskärningar, för det finns ingenstans man kan flyga. Det är så många länder som har inreseförbud, stängda gränser eller andra begränsningar.

Permittering eller uppsägning?

En permittering innebär att en anställd under en period befrias från arbete, antingen med eller utan lön. Personen behåller dock sin anställning, till skillnad från om det är frågan om en uppsägning.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.