Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finansutskottets ordförande Edward Riedl (M) säger att det finns många fler problem som behöver lösas, än vad många först trodde, för att få till en eventuell elräkningsakut. Foto: Henrik Montgomery/TT, Tomas Hallstan/SVT

Regeringen tvekar om elräkningsakut

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen är tveksam till Socialdemokraternas förslag om att inrätta en elräkningsakut, som ska ge möjlighet att få anstånd med att betala delar av vinterns höga elräkningar. Det står klart efter tisdagens extrainsatta möte i riksdagens finansutskott.

Regeringens utlovade elstöd till hushåll i södra Sverige dröjer till februari, och innan dess ska både december- och januariräkningarna betalas. För att ge viss lättnad med utgifterna har Socialdemokraterna föreslagit en elräkningsakut som skulle göra det möjligt för företag och hushåll i hela Sverige att dela upp elräkningarna och skjuta upp delar av betalningarna en tid.

”Hinner bli poänglös”

Men enligt Daniel Liljeberg, statssekreterare till Ebba Busch (KD) på Näringsdepartementet, lär man inte kunna få en elräkningsakut på plats innan den hunnit bli poänglös.

– Elstödet betalas ut i februari och då lär ju inte behovet av en elräkningsakut vara så stort längre. Dessutom skulle den innebära att staten lånar ut pengar till företag och hushåll, och den utlåningen måste staten ta betalt för.

Liljeberg, som i dag informerade finansutskottet om hur regeringen ser på förslaget, ser även administrativa oklarheter med det.

– Elhandelsbolagen skulle vara de som faktiskt administrerar statlig kreditgivning. Det är ett problem i sig, som man måste lösa på något sätt. Än så länge har vi ingen färdig lösning på det.

Damberg (S): ”Besviken”

Socialdemokraternas Mikael Damberg är besviken på vad han anser vara regeringens bristande ambitioner att gå vidare med förslaget. Att motivera det med att staten bör undvika att ta kreditrisker ger han inte mycket för.

– Hela poängen är att staten ska ta en större risk i det här läget därför att staten inte har levererat elstöd som var utlovat.

Finansutskottets ordförande Edward Riedl (M) säger efter mötet att det nu behövs några dagar för utskottet att analysera regeringskansliets information.

– Det här är betydligt svårare än det man kanske först tror. Vi har inte landat i något beslut eller något besked i dag, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.